Inhoudsopgave
Wat was de grootste stimulans voor de opkomst van de steden?
Door de uitbreiding van de handel ontwikkelde tevens de nijverheid en werden de steden trekpleisters voor ambachtslui en werklieden, vaak afkomstig van het platteland.
Waardoor groeide de handel en kwamen er nieuwe steden?
De steden konden groeien omdat de Nederlanden ongeveer vanaf het jaar 1000 niet meer werd aangevallen door agressieve volken zoals Hunnen en Vikingen. Ook steeg de voedselproductie. Boeren gebruikten nu bijvoorbeeld andere trekdieren om de ploeg te trekken. Voorheen gebruikten ze meestal ossen.
Hoe veranderen steden door de tijd heen?
De middeleeuwse stad veranderde ook. In de 14e eeuw kwamen er steeds meer steden bij. De steden die er al waren, bleven groeien. Er kwamen steeds meer mensen in een stad te wonen, daarom werden er steeds meer straten en huizen gebouwd.
Welke steden zijn ontstaan tussen 1000 en 1500?
Zo ontstonden steden als Utrecht (1122), Deventer (1123), de praktische stadsstaat Brugge (1128), Middelburg (1217), Zwolle (1230), Kampen (1236), Haarlem (1245), Gent (1241), en Leiden (1266) allemaal langs de oevers van rivieren, en begon Amsterdam (1306) als havenplaats waar de Amstel in het IJ uitmondde.
Waarin verschillen culturen van elkaar?
Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als ‘normaal’ beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend.
Welke kennis van culturen en leefstijlen heb je?
Competenties die met name naar voren komen zijn Openheid/ Culturele Empathie, Tolerantie voor ambiguïteiten/ Flexibiliteit, Motivatie, Cultureel Zelfbewustzijn, Kennis van gebruiken, normen en waarden van verschillende culturen, Kennis van achtergronden van culturele groepen, Communicatievaardigheden, Sociale …
Wat kun je doen om cultuurverschillen te overbruggen verkleinen?
Met zes tips overbrug je cultuurverschillen en ga je voor een succesvolle campagne.
- Kijk verder dan alleen taal.
- Let op met aansprekingen.
- Raadpleeg de cultuurdimensies van Hofstede.
- Lokale kanalen gebruiken.
- Pas op met stereotypen.
- We zijn er even niet.
Waardoor groeide de handel na het jaar 1000?
Na het jaar 1000 gaat het beter met de landbouw. De boeren hebben geleerd het land te bemesten en gebruiken een betere ploeg. Daardoor leveren hun oogsten meer oogsten op. Boeren houden producten over en verkopen die op de markt.
Hoe is de handel ontstaan?
De internationale handel is dan al een paar eeuwen eerder in de twaalfde eeuw begonnen aan de oostkant van de Zuiderzee. Die handel wordt aangewakkerd omdat de landbouw op dat moment door de bodemdaling steeds minder opbrengt, terwijl de steden beginnen te groeien.
Wat gebeurde er in de tijd van steden en staten?
De tijd van steden en staten. De tijd van steden en staten, daarmee hebben we het over de periode 1000 – 1500. Deze periode wordt ook wel de late middeleeuwen genoemd. Mensen gingen steeds meer in steden wonen en oefenden daar een ambacht uit, denk bijvoorbeeld aan bakker of smid.