Inhoudsopgave
Wie heeft de komma uitgevonden?
Oudheid: bibliothecaris vond de ‘komma’ uit Voorstelling van de oude bibliotheek van Alexandrië Aristophanes van Byzantium (ca. 257-180 Chr.) wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de interpunctie en als uitvinder van de komma.
Waar komt de komma vandaan?
De huidige komma groeide uit de schuine streep “/”, de virgula suspensiva (“kleine hangende twijg”) die van de 13e tot de 17e eeuw werd gebruikt om een leespauze aan te geven, vooral in teksten die werden gereciteerd.
Hoe noem je een boven komma?
De apostrof, het weglatingsteken of het afkappingsteken is een leesteken in de vorm van een kommaatje bovenaan de regel (‘). Sinds de introductie van schrijfmachines en vooral sinds de opgang van computers wordt voor de apostrof vaak hetzelfde teken gebruikt als voor het accent.
Is er een komma voor Omdat?
Voor het onderschikkend voegwoord omdat wordt vaak een komma gezet, maar de komma kan ook worden weggelaten. Kaneko gaat niet mee(,) omdat ze te veel rugpijn heeft. De vrouw zweeg over haar ziekte(,) omdat ze vreesde voor haar job. De Elfstedentocht gaat niet door(,) omdat het ijs niet dik genoeg is.
Hoe zijn leestekens ontstaan?
Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma’s enzovoort) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctum = punt). Aanvankelijk gaf ze de manier aan waarop in het Hebreeuws de klinkers werden aangeduid.
Hoe gebruik je de komma?
Je moet altijd een komma plaatsen:
- in opsommingen;
- achter een briefaanhef;
- na een slotgroet;
- na een aanspreking;
- tussen twee bijvoeglijk naamwoorden die bij hetzelfde zelfstandig naamwoord horen.
Welke leestekens zijn er?
Alle leestekens op een rijtje (met voorbeelden)
- Punt (.) Een punt gebruik je aan het einde van elke zin, wanneer er geen vraag wordt gesteld of een uitroep wordt gedaan.
- Vraagteken (?)
- Uitroepteken (!)
- Komma (,)
- Dubbele punt (:)
- Puntkomma (;)
- Beletselteken (…)
- Gedachtestreepje (–)
Hoe maak je een komma in de lucht?
Die komma intikken is sowieso al ingewikkeld: je moet eerst de apostrof-toets indrukken en dan de spatiebalk, om te voorkomen dat het tekentje als accent op een letter terecht komt. Toetsenborden gekoppeld aan Windows maken er dan ook nog het ‘aanhalingstekens openen’-teken van.
Waar zet je de komma bij Zoals?
Er komt vaak ook een komma als er midden in de zin een voegwoord staat. Bijvoorbeeld bij omdat, doordat, zoals, terwijl, aangezien, want en maar. Ik kan niet naar het feest, omdat ik dan op vakantie ben.
Wat is de betekenis van de komma?
Een komma staat voor een rustpunt in de zin. Je plaatst meestal een komma als je een pauze hoort in een zin als je deze hardop voorleest. In sommige gevallen moet je altijd een komma gebruiken, in andere gevallen juist niet. Soms moet je eerst de context snappen om te weten of een komma aan de orde is.
Wanneer is de komma Bijgewerkt?
Bijgewerkt op 8 september 2020. Komma’s gebruik je om een tekst beter leesbaar te maken. Een komma staat voor een rustpunt in de zin. Je plaatst meestal een komma als je een pauze hoort in een zin als je deze hardop voorleest.
Wat is de vaste regels van komma’s?
Er zijn geen vaste regels te geven voor het gebruik van komma’s. Wanneer op welke plaats komma’s gebruikt moeten worden, hangt af van het zinsverband. Er zijn echter wel enkele algemene uitgangspunten. Die zijn gebaseerd op conventies: de vaste gewoonten van een meerderheid van de ‘zorgvuldige’ taalgebruikers.
Wat is het beter om een komma voor en te zetten?
Maar soms is het beter om wel een komma te gebruiken voor en. Bijvoorbeeld omdat de zin moeilijk te lezen is of zelfs van betekenis verandert zonder de komma. Een voorbeeld van een moeilijk te lezen zin als je de komma voor enniet zet:
Wat is het nut van een komma?
Wanneer moet je een komma gebruiken? Met komma’s geef je aan waar de lezer een pauze moet ‘lezen’. Plaats dus een komma als er bij het voorlezen (hardop of ‘in je hoofd’) een duidelijke pauze hoorbaar is. Komma’s moeten een lezer helpen de pauzes te leggen waar de schrijver ze ook bedoelde te leggen.
Wat is het belangrijkste uitgangspunt van een komma?
Het belangrijkste uitgangspunt is dat een komma een lezer moet helpen. Wie schrijft, wil immers dat de lezers de tekst begrijpen zoals hij bedoeld is. Daar hoort ook bij: dat de lezers de pauzes leggen waar de auteur ze ook legt. Plaats dus een komma als er bij het voorlezen (hardop of ‘in je hoofd’) een duidelijke pauze hoorbaar is.
Wat is het gebruikelijk om tussen twee persoonsvormen een komma te zetten?
Het is ook gebruikelijk om tussen twee naast elkaar staande persoonsvormen een komma te zetten: 1 Wat zij gepresteerd heeft, is heel opmerkelijk. 2 Nu ik er langer over nadenk, vind ik het geen gek idee. 3 Wat zij bereikt heeft, is vooral te danken aan haar doorzettingsvermogen.