Waaruit is een RNA opgebouwd?

Waaruit is een RNA opgebouwd?

RNA is een molecuul dat, net als DNA, bestaat uit een reeks aan elkaar gekoppelde nucleotiden. In de cel hebben deze moleculen verschillende functies rondom de eiwitsynthese.

Wat is het verschil tussen de suiker in DNA en de suiker in RNA?

Suikergroep: DNA-nucleotiden bevatten de suikergroep desoxyribose. De suikergroep in RNA is ribose. Beide suikergroepen bestaan uit een ring van vier koolstofatomen en een zuurstofatoom; het verschil is dat aan het tweede koolstofatoom van desoxyribose geen hydroxylgroep (-OH), maar een waterstofatoom (H) gebonden is.

Hoeveel nucleotiden in RNA?

tRNA bevat een anticodon waarmee het in het ribosoom tijdelijk kan binden met een bijbehorend codon op het mRNA. MicroRNA of miRNA dat een rol speelt bij de regulatie van genen. Small interfering RNA = klein interfererend RNA (siRNA) bestaat uit 20 tot 25 nucleotiden lang RNA dat ook de expressie van genen beïnvloedt.

Waarom is DNA stabieler dan RNA?

In RNA is er op deze positie een hydroxylgroep, die wel een zuurstofatoom bevat. Deze hydroxylgroep is beschikbaar voor allerlei chemische reacties. Doordat zo’n hydroxylgroep bij DNA ontbreekt, is DNA veel stabieler dan RNA. Dit is een van de oorzaken dat DNA als erfelijk materiaal veel geschikter is dan RNA.

Welke suiker in DNA?

De stikstofbasen zijn verbonden met een koolstofatoom van de suikergroep (BiNaS 71A). De suikergroep die in DNA aanwezig is, is deoxyribose. De suikergroep in RNA heet ribose. Beide suikergroepen zijn gevormd uit een ring van vier koolstofatomen en een zuurstofatoom.

Hoeveel genen coderen voor eiwitten?

Een gen is een DNA-sequentie, een bepaalde volgorde van DNA-moleculen, die codeert voor een eiwit. Vele eiwitten samen voeren uiteindelijk alle functies in een cel uit. Het totaal aantal genen van de mens blijkt echter ver onder het verwachte aantal te liggen, namelijk tussen de 30.000 en 40.000.

Related Posts