Inhoudsopgave
- 1 Hoe lang blijft metformine in je lichaam?
- 2 Hoe slecht is metformine?
- 3 Wat gebeurt er als je stopt met metformine?
- 4 Wat gebeurt er als je teveel metformine slikt?
- 5 Wat doet metformine met je lichaam?
- 6 Wat is beter gliclazide of metformine?
- 7 Wat zijn de bijwerkingen van metformine?
- 8 Hoe verlaagt metformine uw bloedsuiker?
- 9 Waarom metformine in de avond innemen?
Hoe lang blijft metformine in je lichaam?
Kinetische gegevens
F | 50–60%. |
---|---|
T max | ca. 2½ uur (gewone tablet); ca. 7 uur (tablet met gereguleerde afgifte). |
V d | 0,9–3,9 l/kg. |
Eliminatie | met de urine onveranderd. |
T 1/2el | ca. 6½ uur. Bij nierinsufficiëntie is de halfwaardetijd verlengd. |
Hoe vaak mag je metformine innemen?
Deze tabletten worden vaak eenmaal daags ingenomen bij de avondmaaltijd, met een maximale dosering van 2 gram per dag. Het kan ook zijn dat deze tabletten worden voorgeschreven voor tweemaal daags, bij het ontbijt en de avondmaaltijd. Als ze niet genoeg werken, wordt overgestapt naar de tabletten met directe afgifte.
Hoe slecht is metformine?
Metformine verlaagt het bloedglucose en wordt gebruikt bij diabetes mellitus (suikerziekte). De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en verminderde eetlust.
Is er een alternatief voor metformine?
Als blijkt dat je metformine of SU’s niet goed kunt verdragen, of als ze onvoldoende werken, kan je behandelaar je een DPP4-remmer (Gliptine-tablet) voorschrijven. Dit middel stimuleert de insulineproductie en remt je lever in het afgeven van glucose aan het bloed.
Wat gebeurt er als je stopt met metformine?
Als u stopt met dit medicijn zal uw bloedsuiker waarschijnlijk weer stijgen. Stop daarom alleen als uw arts dat adviseert, bijvoorbeeld omdat u overstapt op een andere glucoseverlager. Bij ernstige ziekte en als u moet worden geopereerd, kan uw bloedsuiker te sterk stijgen of te veel variëren.
Hoe lang duren bijwerkingen metformine?
Zeer vaak (komen voor bij meer dan 1 op de 10 gebruikers): Diarree, misselijk zijn, overgeven, buikpijn of geen zin in eten. Als u deze bijwerkingen krijgt, moet u niet stoppen met het innemen van de tabletten. Deze klachten verdwijnen meestal binnen ongeveer 2 weken.
Wat gebeurt er als je teveel metformine slikt?
Belangrijk om te weten over metformine Te veel suiker in uw bloed maakt u ziek en is schadelijk voor uw hart, bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Als u minder vruchtbaar bent, verhoogt metformine de kans dat een eicel uit uw eierstok vrijkomt. Bij diabetes mellitus (suikerziekte).
Hoeveel metformine om af te vallen?
Van de 3.234 deelnemers hadden er 1.066 meer dan 5% gewicht verloren. Deze personen werden verder opgevolgd. Na 14 jaar waren 56,5% van de personen die initieel metformine kregen, 48,9% van de dieet- en beweeggroep en 41,7% van de placebogroep nog steeds die 5% gewicht kwijt.
Wat doet metformine met je lichaam?
Metformine is een verlager van de bloedsuiker. Het behoort tot de biguaniden. Het vermindert de hoeveelheid glucose in het bloed en vermindert de eetlust. Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte) en bij verminderde vruchtbaarheid.
Waarom stoppen met metformine?
Als u stopt met de pillen kan uw bloedsuiker hoger worden. Let in de eerste 2 weken goed op klachten van een hoge bloedsuiker.
Wat is beter gliclazide of metformine?
Metformine is eerste keus bij de medicamenteuze behandeling. Bij onvoldoende resultaat hiermee, kan een kortwerkend sulfonylureumderivaat (voorkeur gliclazide) worden toegevoegd. De volgende stap conform de NHG-Standaard is (toevoeging van) insulinetherapie, of als alternatief een DPP4-remmer of GLP1-agonist.
Wat is het beste middel tegen diabetes?
Metformine is voor de meeste personen met diabetes de voorkeursbehandeling. Bij langdurig gebruik verlaagt metformine het risico op hart- en vaatzieken. Bovendien loop je met metformine geen risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en remt het een gewichtstoename.
Wat zijn de bijwerkingen van metformine?
Helaas heeft metformine voor veel mensen ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen hebben betrekking op de maag en darmen. 10% tot 30% van de metformine gebruikers geeft aan last te hebben van misselijkheid, braken, diarree of een vol en drukkend gevoel in de maag.
Hoe verbetert metformine de gevoeligheid voor insuline?
Metformine verbetert de gevoeligheid van de lever en de spieren voor insuline. Hierdoor wordt meer glucose in de lever en spieren opgeslagen en verdwijnt het teveel aan glucose uit het bloed. Metformine remt bovendien de eetlust en vermindert de opname van glucose uit de darmen.
Hoe verlaagt metformine uw bloedsuiker?
Metformine verlaagt uw bloedsuiker. Te veel suiker in uw bloed maakt u ziek en is schadelijk voor uw hart, bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Als u minder vruchtbaar bent, verhoogt metformine de kans dat een eicel uit uw eierstok vrijkomt. Bij diabetes mellitus (suikerziekte).
Wat is de startdosering metformine?
Dosering metformine. Een normale startdosering metformine – met directe afgifte – is 500 mg tot 850 mg tijdens of direct na de maaltijd. Per dag 2 tot 3 doseringen. Na 2 weken kan de dosis aan de hand van de bloedglucose worden bijgesteld tot een maximum van 3000 mg per dag.
Waarom metformine in de avond innemen?
Het advies om metformine bij de maaltijd te geven is meest waarschijnlijk omdat de bekende gastro-intestinale klachten daarbij minder lijken voor te komen. Er is echter een reële kans dat de opname daardoor wat gehinderd wordt. Mogelijk is opname zelfs beter indien het zonder maaltijd wordt ingenomen.
Hoe verhoogt metformine het gewicht?
Metformine verhoogt niet de aanmaak van insuline. Daarom is geen risico op hypo’s (te lage bloedsuiker). Ook neemt je gewicht niet toe door metformine. Integendeel, veel mensen vallen bij gebruik van metformine een beetje af. Metformine onderdrukt de eetlust en is daarom vaak de eerste keus bij mensen met overgewicht.