Inhoudsopgave
Wat mag een verzekeraar vragen?
Zo kunnen verzekeraars jou vragen stellen over je gezondheid, bijvoorbeeld hoe vaak je het afgelopen jaar ziek bent geweest. Organisaties die (bijzondere) persoonsgegevens verwerken, moeten aan strenge regels voldoen. Dat geldt dus ook voor verzekeraars.
Wat moet je invullen bij Insurance details?
Als je een levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten, moet je meestal een gezondheidsverklaring invullen. Deze bevat een serie vragen over je gezondheid. Nadat je de verklaring hebt ingevuld, beoordeelt een medisch adviseur je gezondheidssituatie.
Wie mag verzekeringen aanbieden?
Verzekeraars mogen hun producten rechtstreeks aanbieden (vaak via een website), via tussenpersonen (verzekeringsmakelaars, agenten) of via bedrijven zoals luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus, opticiens of elektronicawinkels.
Wat is de Vragengrens?
De verzekeraar mag je niet onderzoeken op iets wat voor de beoordeling van het risico niet nodig is. Deze regels of ‘beperkingen’ staan in de Wet op de medische keuringen. Die beperkingen gelden voor verzekeringen onder een bepaald bedrag. Dat bedrag noemen we ‘de vragengrens’.
Kan verzekeraar medisch dossier inzien?
Specifieke inlichtingen opvragen bij uw arts of het ziekenhuis kan de verzekeraar echter alleen mits uw uitdrukkelijke toestemming. Indien u zelf de medische informatie bezorgt, is het gebruikelijk dat u deze opstuurt naar de raadsgeneesheer van de verzekeraar, die gehouden is tot het beroepsgeheim.
Wat moet je invullen bij gezondheidsverklaring?
Vul ja in als:
- u weinig kracht heeft in een been of voet.
- u uw been of voet helemaal niet kunt gebruiken (bijvoorbeeld door verlamming).
- u een voet of been helemaal of voor een deel mist.
- u een been prothese heeft.
- u hulpmiddelen gebruikt bij het lopen, zoals een stok, rollator.
Hoe vul je de gezondheidsverklaring in?
Ga naar https://mijn.cbr.nl. Een uitgebreide instructie over hoe je moet inloggen op mijn.cbr.nl staat hier. Log in met je DigiD code met Sms Verificatie of de DigiD App. Indien je zonder sms verificatie inlogt dan kan je de gezondheidsverklaring niet invullen.
Hoe begin je een verzekeringsmaatschappij?
U moet een modelovereenkomst indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naast uw vergunning voor verzekeraars. In deze modelovereenkomst geeft u de rechten en plichten van zowel de zorgverzekeraar als de verzekerden aan.
Waar moet een verzekeringspolis aan voldoen?
Uw reclame moet de informatie ondersteunen die u verplicht moet geven en mag niet misleidend, onduidelijk of onjuist zijn. Het moet duidelijk zijn dat de informatie commercieel bedoeld is, dus gericht op het verkopen van verzekeringen.
Wie mag keuren voor rijbewijs?
U kunt voor de keuring zelf een afspraak maken met een huisarts. Huisartsen keuren hun eigen patiënten meestal niet. U kunt bij uw eigen huisarts wel vragen naar welke andere huisarts u kunt gaan. Voor een bus- of vrachtwagenrijbewijs moet een bedrijfsarts of arboarts de keuring doen.
Hoe krijg je een gezondheidsverklaring?
Zij bepalen of je ‘rijgeschikt’ bent en de weg op mag. Hoe vraag je een Gezondheidsverklaring aan? De Gezondheidsverklaring vraag je aan op www.mijn.cbr.nl. Om een Gezondheidsverklaring aan te vragen heb je een DigiD mét SMS-controle nodig.
Wat is de levensverzekering?
Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert op een vooraf afgesproken moment of bij overlijden. Een levensverzekering afsluiten doe je dus om diverse redenen. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen of om je nabestaanden te beschermen tegen financiële problemen als je overlijdt.
Hoe kunt je een levensverzekering afsluiten?
Levensverzekering en hypotheek Je kunt een levensverzekering ook bij een hypotheek afsluiten. Als je overlijdt ontvangt de hypotheekverstrekker de uitkering. Hier wordt vervolgens (een deel van) je hypotheek mee afgelost. Het koppelen van je levensverzekering aan je hypotheek noemen we verpanden.
Wat is de uitkering bij overlijdensrisicoverzekering?
Bij sommige levensverzekeringen keren we alleen een bedrag uit als de verzekerde leeft op een afgesproken einddatum. Dit noemen we ‘uitkering bij leven’. Bij een overlijdensrisicoverzekering keren we alleen een bedrag uit als de verzekerde overlijdt voor een afgesproken einddatum.
Hoe noemt men de risico’s waarvoor de verzekeraar geen vergoeding uitkeert?
Een eigen risico is het deel van een schade dat een verzekeraar niet vergoedt en dus voor eigen rekening van de verzekerde blijft.
Welke risico’s vallen in de categorie te verzekeren risico’s?
Zuiver risico’s hebben betrekking op situaties waarbij er alleen kans is op verlies (of geen verlies). Voorbeelden hiervan zijn persoonlijke risico’s (overlijden, langleven, ziekte,…), risico’s verbonden met eigendom (brand, inbraak, …) en aansprakelijkheidsrisico’s (B.A.-auto, beroepsaansprakelijkheid.).