Inhoudsopgave
- 1 Hoe in groep fietsen?
- 2 Hoe groot mag een groep fietsers zijn?
- 3 Hebben fietsers voorrang op een oversteekplaats voor fietsers?
- 4 Waar mogen fietsers naast elkaar rijden?
- 5 Wat is een oversteekplaats voor fietsers?
- 6 Waarom rijden fietsers naast elkaar?
- 7 Waar mogen fietsers rechtsaf rijden?
- 8 Waar worden fietsen geparkeerd?
- 9 Wie mag wegkapitein zijn?
- 10 Hoe herken je een fietspad?
- 11 Heeft een afslaande fietser voorrang?
- 12 Hoe word ik wegkapitein?
Hoe in groep fietsen?
Niet alleen leerzaam voor newbies, maar zeker ook handige tips voor ervaren fietsers!
- Houd je lijn.
- Lossen hoort er bij.
- Wees alert op het accordeoneffect.
- Blijf voorin.
- Rijd gaten zelf dicht.
- Rijd gaten van anderen dicht.
- Bepaal je positie in de groep.
- Blijf relaxt.
Hoe groot mag een groep fietsers zijn?
Vragen over samen fietsen Splits de groep bijvoorbeeld op in kleinere groepen. Als richtlijn adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga echter voor jezelf na of dit ook kan, door te kijken naar factoren als: de route (is er veel of weinig verkeer);
Wat is de plaats op de weg voor een fietser?
Plaats op de weg Fietsers moeten net als andere bestuurders zoveel mogelijk rechts houden. Fietsers mogen stilstaand en rijdend snelverkeer rechts en links inhalen. Fietsers mogen van de fietsstrook met onderbroken streep af, als dat nodig is. Bij een doorgetrokken streep mag dat niet.
Hebben fietsers voorrang op een oversteekplaats voor fietsers?
Wanneer de witte onderbroken lijnen doorlopen over een kruispunt, dan behoudt de fietser zijn voorrang, ongeacht de voorrangsregeling van het kruispunt. Een fietser heeft geen voorrang op oversteekplaatsen die fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten volgen om de rijbaan over te steken.
Waar mogen fietsers naast elkaar rijden?
Binnen de bebouwde kom mogen fietsers maximum met twee naast elkaar rijden. Zij moeten echter verplicht achter elkaar gaan rijden wanneer tegemoetkomend verkeer hen niet kan kruisen. Buiten de bebouwde kom moeten zij ook achter elkaar gaan rijden bij het naderen van een voertuig dat achter hen rijdt.
Waar moet een fietser rijden?
Waar moeten fietsers rijden? Is er een fietspad, dan moeten fietsers hierop rijden, tenminste indien het fietspad berijdbaar is. Is het fietspad op de grond aangeduid met twee evenwijdige, onderbroken witte strepen, dan mogen fietsers er alleen op rijden wanneer het fietspad langs rechts in hun rijrichting ligt.
Wat is een oversteekplaats voor fietsers?
Oversteekplaats voor fietsers en bromfietsers (zonder verkeerslichten) Een fietsoversteekplaats herken je aan twee parallelle onderbroken strepen, gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen. Ze kan bijkomend aangeduid zijn met een verkeersbord.
Waarom rijden fietsers naast elkaar?
Naast elkaar rijden. Fietsers mogen met maximum 2 naast elkaar op de rijbaan rijden, uiteraard op voorwaarde dat er geen fietspad is. Zij zijn evenwel verplicht in één enkele file te rijden “wanneer het kruisen niet mogelijk is”, d.w.z. wanneer een tegenligger erdoor zou verhinderd worden door te rijden.
Wat zijn de regels voor een fietser?
Voor fietsers gelden dezelfde regels als voor de andere bestuurders. Vooraf moet ook een teken met de arm gegeven worden, behalve wanneer dit niet mogelijk is. Op een kasseiweg b.v. kan het te riskant zijn met één hand te sturen en af te draaien.
Waar mogen fietsers rechtsaf rijden?
Fietsers mogen rechtsaf door rood of oranje rijden als op een onderbord bij het verkeerslicht de tekst staat: ‘ Rechtsaf voor fietsers vrij’ of ‘Rechtsaf voor (brom) fietsers vrij’. Ze moeten wel voorrang verlenen aan overstekend verkeer, vaak voetgangers. Automobilisten moeten fietsers de ruimte geven om rechts voor te kunnen sorteren.
Waar worden fietsen geparkeerd?
Fietsen worden geparkeerd op het trottoir, op het voetpad of in de berm dan wel op andere door het bevoegd gezag aangewezen plaatsen. Plaats op de weg. Fietsers moeten net als andere bestuurders zoveel mogelijk rechts houden. Fietsers mogen stilstaand en rijdend snelverkeer rechts en links inhalen.
Fietsen in groep. Hoe doen we dit?
- Zij mogen vergezeld worden door twee of meer wegkapiteins. Wegkapiteins waken over het goede verloop van de tocht.
- Zij zijn niet verplicht om de fietspaden te gebruiken.
- Zij mogen voorafgegaan en gevolgd worden door een begeleidende auto op een afstand van ongeveer 30 meter.
Wat is fietsveiligheid?
Fietsveiligheid heeft vele componenten. Zowel het uitvoeren van de taak (‘het fietsen’), de aanleg van de infrastructuur én de staat van de fiets zijn componenten die de veiligheid mee bepalen. De meerderheid van fietsongevallen zijn ongevallen zonder tegenpartij, waarbij de fietser ten val komt.
Wie mag wegkapitein zijn?
Moet je een opleiding volgen om wegkapitein te kunnen zijn? Omer: “Je moet hiervoor geen opleiding volgen. Je moet wel minstens 21 jaar oud zijn en je moet uiteraard de wegcode heel goed kennen.”
Hoe herken je een fietspad?
Een fietspad is een fietspad als het bord G11 (het blauwe bord met de witte fiets) rechts naast het pad staat. Dan ben je als fietser verplicht er te rijden. Er zijn ook onverplichte fietspaden, die zijn voorzien van een rechthoekig bordje fietspad in letters (bord G13), vaak met onderbordje ‘dus niet brommen’.
Wie mag er op het fietspad rijden?
Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. Is het fietspad op de grond aangeduid met twee witte evenwijdige onderbroken strepen, dan mogen fietsers er alleen op rijden indien het rechts in hun rijrichting ligt.
Heeft een afslaande fietser voorrang?
Bestuurders zijn alle weggebruikers, behalve voetgangers. Dus een fietser die links afslaat, moet een auto die dicht achterop komt en rechtdoor gaat, voor laten gaan.
Hoe word ik wegkapitein?
De opleiding tot Ready to Ride-erkend wegkapitein bestaat uit een opleidingsdag en een evaluatiedag.
- De opleidingsdag. Tijdens de opleidingsdag wisselen theorie, praktijk op het oefenterrein en praktijk op de openbare weg elkaar af.
- De evaluatiedag.
- Vrijblijvende opleiding.
- Wens je meer informatie over deze opleiding?
Wat mag een gemachtigd opzichter?
Een gemachtigd opzichter heeft de bevoegdheid om groepen voetgangers (kinderen, scholieren, bejaar- den, personen met een handicap) veilig te laten over- steken. Je mag daarbij aanwijzingen geven aan andere weg- gebruikers en het verkeer stilleggen, maar je mag het verkeer niet regelen.