Waarom is een Benzeenring Nucleofiel?

Waarom is een Benzeenring Nucleofiel?

Een bijzondere vorm van de nucleofiele aromatische substitutie verloopt via een zeer reactief intermediair: benzyn. Dit ontstaat door een gesubstitueerde benzeenring (met een goede leaving group, zoals chloride) te laten reageren met een zeer sterke base: natriumamide in vloeibare ammoniak bij -33°C.

Hoe wordt fenol gemaakt?

Fenol is een van de verbindingen die bij de fractionele destillatie van steenkoolteer ontstaan. Dit was de voornaamste bron van fenol voor de Eerste Wereldoorlog.

Wat is Bromering?

(bromeerde, heeft gebromeerd), een stof aan broomdamp blootstellen.

Wat is een nucleofiel deeltje?

Een nucleofiel deeltje is een negatief ion of het negatieve deel van een dipool-molecuul, met een niet-bindend of vrij elektronenpaar dat makkelijk kan reageren met een elektrofiel deeltje. Het deeltje fungeert meestal als elektronenpaardonor (lewisbase) ten opzichte van een elektrofiel deeltje (lewiszuur).

Is fenol schadelijk voor de gezondheid?

Fenol is giftig bij opname door de mond, bij inhalatie en huidabsorptie. Fenol kan ernstige brandwonden veroorzaken, oogletsel en longoedeem. In een laboratoriumomgeving is de kans op longoedeem zeer klein. Signaal woord: Gevaar H341: verdacht van het veroorzaken van genetische schade.

Wat is een halogeen?

De halogenen (IUPAC-groepsnummer 17, vroeger bekend als VIIa) of zoutvormers uit het periodiek systeem hebben als kenmerk dat hun buitenste schil zeven elektronen bevat. De elementen in de halogeengroep zijn: fluor, chloor, broom, jood, astaat en tennessine (tot 2016 was het ununseptium).

Wat is elektrofiel deeltje?

Een elektrofiel deeltje is een positief geladen ion of het positieve deel van een molecuul met een dipool (al hoeft deze dipool buiten het molecuul niet altijd aanwezig te zijn, zie bv. hexafluor-but-2-yn). Deze kunnen reageren met een elektronrijk centrum, met het nucleofiel deel in een ander molecuul.

Wat is een en waarde?

Elektronegativiteit (elektronegatieve waarde), ook wel EN-waarde genoemd, is een getal dat de aantrekkingskracht aangeeft dat een atoom uitoefent op de bindingselektronen. De atoom zuigt de elektronen naar zich toe in een binding met een andere atoom.

Related Posts