Welke maten kan je meten met een schuifmaat?

Welke maten kan je meten met een schuifmaat?

Een schuifmaat of schuifpasser is een meetinstrument waarmee buitenmaten, binnenmaten en dieptematen kunnen worden gemeten met aanmerkelijk grotere nauwkeurigheid dan met een liniaal of duimstok. De gebruikelijke schuifmaten hebben een meetnauwkeurigheid van 1/10 of 1/20 mm.

Hoe werkt een Afschrijfliniaal?

Afschrijfliniaal. Een afschrijfliniaal is een stalen liniaal met een verstelbare aanslag voor het aftekenen van bewerkingspunten of lijnen op metaal. Hogetex heeft afschrijflinialen met een streepmaat van 200, 250 en 300 mm.

Welk onderdeel van de schuifmaat moet je gebruiken als je de binnenkant van een buis wilt meten?

Vast gedeelte Op het vaste gedeelte zit een meetlat of liniaal welke in millimeter verdeeld is en vaak ook in inches.

Wat is de nonius van een schuifmaat?

De nonius is een secundaire schaal, met afwijkende lengte en afwijkende maatindeling, die kan worden verschoven ten opzichte van een vaste primaire schaal. Het doel van de nonius is om de primaire schaal veel nauwkeuriger te kunnen aflezen dan zonder nonius mogelijk zou zijn.

Hoe meet je viscositeit?

De meest voorkomende manier om viscositeit te meten, is door gebruik te maken van een rotatie-viscositeitsmeter. Een spindel (cilinder of schijf) wordt ondergedompeld in de te onderzoeken vloeistof en vervolgens wordt de kracht gemeten die de spindel nodig heeft om de traagheid van de vloeistof te overwinnen.

Hoe bereken je de viscositeit?

Bereken de viscositeit van de vloeistof. Gebruik de verkregen informatie in de formule van viscositeit: viscositeit=[2(ps-pl)ga2]/9v waarbij ps de dichtheid is van de bol, pl de dichtheid van de vloeistof, g de gravitatieversnelling (een vaste waarde, 9,8 m/s2), a de straal van de bol en v de snelheid van de bol.

Wat is het meetbereik van een micrometer?

De meest eenvoudige micrometer kan tot op een honderdste millimeter (0,01 mm) meten. De meest nauwkeurige modellen berekenen lengtes van een duizendste millimeter (0,001), oftewel een micron.

Hoeveel nullen heeft een micrometer?

Een micrometer (officieus: micron of mu) is een lengtemaat uit het SI-stelsel. De maat heeft het symbool μm. Een micrometer is gelijk aan 10−6 meter, oftewel 0,000 001 meter, een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter, oftewel 0,001 mm.

Waarom kan men met een schuifmaat geen nauwkeurige metingen uitvoeren?

Hiermee kun je maten tot op 0,1 millimeter nauwkeurig meten. Maar het is niet makkelijk om een schuifmaat goed af te lezen. Vanwege de veiligheid moet je een schuifmaat gebruiken volgens de aanwijzingen en voorschriften van de fabrikant. De meetvlakken van een schuifmaat zijn vooral vlak, recht en scherp.

Related Posts