Wanneer is de wettelijke betalingstermijn van kracht?

Wanneer is de wettelijke betalingstermijn van kracht?

Sinds 16 maart 2013 is de nieuwe Wet Betalingstermijnen van kracht. Hierin is vastgelegd dat de wettelijke betalingstermijn factuur tussen zzp’ers, bedrijven, overheid en consumenten standaard 30 dagen is. Let wel op dat dit kalenderdagen zijn en geen werkdagen. Daar mag je door middel van afspraken wel van afwijken tot maximaal 60 dagen.

Is de betalingstermijn verstreken?

Betalingstermijn verstreken? Dit zijn de 3 consequenties! Er zijn 3 consequenties verbonden aan het niet tijdig betalen van facturen: 1. Wettelijke handelsrente verschuldigd. Ten eerste is uw zakelijke debiteur van rechtswege (automatisch) de wettelijke handelsrente verschuldigd over de periode die de geldende betalingstermijn overschrijdt.

Wat is de wettelijke betalingstermijn voor grote bedrijven?

De wettelijke betalingstermijn voor grote bedrijven wordt verkort naar 30 dagen. Dit geldt als grote bedrijven zakendoen met mkb-ondernemers. Wettelijke betalingstermijn grote bedrijven naar 30 dagen | Ondernemersplein – KVK

Wanneer moet je belasting betalen over je bezittingen?

Voor het bepalen van de belasting die je moet betalen over je vermogen, bepaalt de Belastingdienst op de peildatum de waarde van je bezittingen. De peildatum is altijd op 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet.

Wat is een vermogensbelasting?

Vermogenswinstbelasting (Capital gains tax) is een belasting op de winst (meerwaarde) die gemaakt wordt bij de verkoop van vermogensbestanddelen zoals onroerend goed of effecten.

Wat is de wettelijke betalingstermijn voor zzp’ers?

Hierin is vastgelegd dat de wettelijke betalingstermijn factuur tussen zzp’ers, bedrijven, overheid en consumenten standaard 30 dagen is. Let wel op dat dit kalenderdagen zijn en geen werkdagen. Daar mag je door middel van afspraken wel van afwijken tot maximaal 60 dagen. Een minimumtermijn is er niet.

Wat is de wettelijke betalingstermijn van B2B?

De Wet Betalingstermijnen hanteert een redelijke termijn en deze bedraagt bij b2b overeenkomsten 30 dagen. De termijn van 30 dagen is de wettelijke betalingstermijn die van kracht is, wanneer er verder in de desbetreffende overeenkomst geen betalingstermijn is vastgelegd. De regeling uit de Wet Betalingstermijnen is geen dwingend recht.

Wat is een betalingstermijn voor een grote onderneming?

Grote ondernemingen mogen een betalingstermijn van maximaal 60 dagen afspreken wanneer zij zaken doen met het MKB. Een langere betalingstermijn is nietig (ongeldig). Bij nietigheid wordt de langere betalingstermijn van rechtswege (automatisch) omgezet in de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen.

Wat is de wettelijke betalingstermijn van een factuur?

De wettelijke betalingstermijn van een factuur bedraagt 30 dagen als geen betalingstermijn is overeengekomen. Het is mogelijk om een kortere betaaltermijn af te spreken, maar de wet stelt grenzen aan langere betaaltermijnen. De maximale betalingstermijn die wettelijk is toegestaan, is afhankelijk van de soort klant (debiteur)

Wat zijn de betalingscondities op een factuur?

De betalingscondities met betalingsvoorwaarden vermelden op een factuur is niet verplicht maar zeker geen onbelangrijke factor. Betaalcondities kunnen aangeven hoe de betaling gedaan moeten worden, binnen welke termijn en onder welke voorwaarden. Indien je dit goed opstelt en duidelijk vermeld, krijg je jouw factuur sneller betaald.

Wat zijn de betalingscondities van een opdracht?

Voorbeeld met betalingstermijnen: In de betalingscondities neem je bijvoorbeeld de volgende betalingstermijnen mee, afhankelijk van de grootte en duur van de uitvoering van de opdracht: 1: 30% bij de opdracht; 2: 30% bij het gereedkomen van 50% van de werkzaamheden; 3: 40% binnen 30 dagen na oplevering.

Hoe lang is de betalingstermijn tussen ZZP en consument?

De betalingstermijn factuur tussen zzp / bedrijf / consument is wettelijk 30 dagen. Bij te late betaling kan je boeterente + incassokosten in rekening brengen

Gerelateerde berichten