Waarom bestaat de Douane?

Waarom bestaat de Douane?

In 1809 is gestart met het opzetten van een Nederlands douane corps. De Douane is van oudsher belast met de grensbewaking en het tegenhouden van smokkelwaar. Ook het toezicht op in- en uitvoer van goederen en het innen van belastingen behoort al vanaf het begin tot de taken van deze overheidsdienst.

Is Douane politie?

De douane is een overheidsdienst belast met de inning van de rechten bij invoer (invoerrechten, BTW bij invoer, anti-dumpingsrechten en de handhaving van de douanewetgeving in een land). Te denken valt hierbij aan het bestrijden van smokkel.

Waar hoort de Douane bij?

De Douane hoort bij de Belastingdienst en is een overheidsinstelling.

Hoe groot is de Douane?

Op 31 december 2020 heeft de Douane 5.410 fte in dienst.

Wat is het verschil tussen een vrijhandelszone en een Douane-Unie?

Een kenmerk van vrijhandelszones is dat de aangesloten landen elk zelf de invoerrechten kunnen bepalen van goederen die afkomstig zijn van buiten de zone. Dit is anders dan bij een douane-unie, waar een gemeenschappelijk buitentarief geldt.

Wat betekent Douane?

overheidsdienst die belast is met de controle van personen en goederen die de grens overgaan en er daarbij voor zorgt dat invoerrechten betaald worden.

Welk ministerie Douane?

Douane (Nederland)

Douane
Voertuig van de Douane op Schiphol
Jurisdictie Nederland
Valt onder Ministerie van Financiën
Website Douane

Waar kom je de douane tegen?

Waar kom je de Douane tegen? De meeste mensen komen de Douane tegen bij de vliegvelden als ze op vakantie gaan. Maar ook in de havens van Rotterdam en Amsterdam kom je ze tegen. Eigenlijk kom je overal tegen waar mensen goederen het land in en uit kunnen brengen.

Wat is het salaris van de douane?

Het salarismodel van de Douane is hetzelfde als dat van de Belastingdienst. Het kan heel erg verschillen en is afhankelijk van functie, opleiding en ervaring. Er is bij de Douane een schaalindeling voor de salarissen waar niet van wordt afgeweken. Het bruto salaris ligt tussen de €1467 en €8541.

Wat verdient een douanebeambte?

Wat verdient een Douanier? De arbeidsvoorwaarden van een douanebeambte liggen zo tussen de 1467 en 8541 euro bruto per maand. Dit is zeer afhankelijk van de functie die je uitoefent als douanebeambte en welke opleiding je hebt gevolgd. Ook verschilt het nog in welk deel van de douane je werkzaam bent.

Related Posts