Hoe waterlelie verzorgen?

Hoe waterlelie verzorgen?

Een waterlelie vergt weinig onderhoud behalve het verwijderen van de oude bladeren in de herfst. Verwijder alleen het blad aan de oppervlakte en niet onder water om wortelrot te voorkomen. Als de waterlelie voldoende diep staat en niet bevriezen kan, snijdt u de stengels af tot max. 20 cm onder de wateroppervlakte.

Welke waterlelie kiezen?

Waterlelies soorten

Formaat Aanrader Bijzonderheden
Dwerg N. Pygmaea Helvola Stervormige kanariegele bloempjes
Dwerg N. Pygmea Alba Piepklein met veel witte bloempjes, geschikt voor minivijver
Dwerg N. Tetragona Snelle en goede bloeier
Dwerg Geeft weinig bloemen

Hoe groeit waterlelie?

Waterlelie groeit met een wortelstok in de modderbodem, in het voorjaar komen daar de bladeren aan. Een bloem is na vijf dagen uitgebloeit, en wordt dan door een volgende voortgezet. In het begin opgerold en onder water, daarna drijvend op het oppervlakte. De bloemen zijn bij mooi weer te zien en gaan s�nachts dicht.

Waar groeien waterlelies?

Waterlelies groeien van nature in stilstaand water en kunnen heel slecht tegen bewegend water, zet ze daarom zo ver mogelijk van een fontein of waterval verwijderd. Alle waterlelies vragen een zonnige plaats om goed te bloeien en ze openen hun bloemen alleen helemaal als de zon schijnt.

Wat te doen met uitgebloeide waterlelies?

Uitgebloeide bloemen zakken naar de bodem en kunt u voorzichtig van de plant knippen, zo komen alle voedingsstoffen ten goede aan de nieuwe bloemen. Let op, knip wel een uitgebloeide knop weg. Ook de jonge knoppen kunnen nog onder water zitten. Waterlelies hebben stilstaand water nodig.

Hoe moet je een waterlelie planten?

Planten van waterlelies

  1. Zet de waterlelie op een zonnige plek in de vijver.
  2. Plant de wortelstok bijna horizontaal in een vijvermand die gevuld is met speciale waterleliegrond.
  3. Dek af met een laagje grind.
  4. Zet de mand minimaal 40 cm diep, maar liever 60 cm diep om bevriezing van de wortelstok te voorkomen.

Wat kost een waterlelie?

Waterlelie Wit Medium, los Koop 2 voor €19.95 per stuk.

Hoe werkt een waterlelie?

Waterlelies produceren zuurstof en geven dit af aan de atmosfeer langs de bovenkant van de bladeren. Dit in tegenstelling tot de meeste landplanten die via de onderzijde van hun bladeren ademen omdat hun bovenkant te stoffig wordt.

Hoe waterlelies kweken?

De plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. De grotere soorten groeien het beste op een diepte van 80 cm, terwijl de wat kleinere soorten op 50-60 cm diepte kunnen staan. Een jonge waterleliestek kun je het eerste jaar het best wat ondieper wegzetten dan de uiteindelijke plantdiepte.

Waar staat de waterlelie symbool voor?

Beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid; ze vertegenwoordigt het allemaal.

Hoe komt een waterlelie aan voedsel?

Het drijvende gebladerte vermindert de instraling van zonlicht in het water en helpt zo de algengroei in bedwang te houden. Waterlelies verbruiken voedingsstoffen die anders de ongewenste algen zouden voeden en helpen zo op een bescheiden manier het water proper en helder te houden.

Hoe verwijder je waterlelies?

Gebruik een hark om de waterlelies te verwijderen. Gebruik een tuinhark om de waterlelies van het wateroppervlak te tillen. Sommige taaiere soorten hebben mogelijk sterke wortels die het harken van het oppervlak moeilijker maken, en het is mogelijk dat je de waterlelies dan niet bij de wortel kunt verwijderen.

Waterlelie planten

  1. 1 – Water. Bewaar water- en moerasplanten tot aan het planten altijd met de kluit onder water.
  2. 2 – Kweekpot. Haal de waterlelie voorzichtig uit de kweekpot.
  3. 3 – Waterplantenmand.
  4. 4 – Vijveraarde.
  5. 5 – Grof zand.
  6. 6 – Plaatsing.
  7. 7 – Positie.
  8. 8 – Waterdiepte.

Hoe waterlelie snoeien?

Wanneer kan ik het beste waterlelie snoeien? Het is aan te raden om elk jaar in de herfst (in elk geval voordat de vijver in wintermodus gaat) alle verkleurde bladeren en uitgebloeide bloemen te verwijderen. Als het nodig is, kunt u dan eventueel ook een teveel aan groene bladeren verwijderen.

Wat heeft een waterlelie nodig?

Waterlelies hebben relatief rijke aarde nodig om in te groeien. Een goed grondmengsel bestaat daarom uit vijveraarde, aangevuld met klei. Je kunt de waterlelie ook in speciaal verkrijgbare lelie-aarde zetten. Voeg nooit (kunst)mest toe aan de leliegrond, want dit leidt tot algengroei in de vijver.

Hoe plant je lelies?

Plant uw leliebollen goed op diepte, minimaal 10 cm grond bovenop de bol. Bij erg dikke lelie bollen mag dit ook gerust 15 cm zijn. Diep planten is belangrijk omdat de lelie ook stengelwortels maakt. Stengelwortels zijn belangrijke wortels die al gevormd worden zodra de lelie boven de grond komt.

Hoeveel waterlelies per m2?

Snelgroeiende waterlelies moeten 70-100 cm diep worden geplant en hebben per plant twee vierkante meter nodig.

Wat eet een waterlelie?

Urenlang dobberend tussen waterlelies zag ik vooral kleine zwarte vliegen op de witte bloemen. Die zullen afkomen op het overvloedige gele stuifmeel, want dat eten ze veel meer dan nectar.

https://www.youtube.com/watch?v=rm3FbhF1AfE

Related Posts