Wat is een conclusie van antwoord in reconventie?

Wat is een conclusie van antwoord in reconventie?

Een gerechtelijke procedure start met het sturen van een dagvaarding naar de gedaagde. De gedaagde mag reageren op deze dagvaarding met een zogenaamd ‘conclusie van antwoord’. Dit is een antwoord op de dagvaarding. In dit processtuk kan de gedaagde de tegeneis opnemen, wat dan dus de ‘eis in reconventie’ wordt genoemd.

Wat doet een gedaagde?

Gedaagde is de naam die in het burgerlijk procesrecht wordt gegeven aan de verwerende partij in een gerechtelijke procedure tussen burgers onderling. De gedaagde wordt door middel van een dagvaarding voor de rechtbank gedaagd om te reageren op de vordering van een eiser.

Wat houdt civiel recht in?

Civiel recht gaat over conflicten tussen burgers onderling, tussen burgers en bedrijven, en tussen bedrijven onderling. Civiel recht is een van de drie rechtsgebieden binnen de Nederlandse rechtspraak. De andere rechtsgebieden zijn bestuursrecht en strafrecht.

Waarom een tussenvonnis?

Vaak wordt een tussenvonnis gebruikt om te beslissen over het verdere verloop van de procedure zoals een mondelinge behandeling, d.i. een zogenaamde comparitie (verschijning) van partijen, een bewijsopdracht aan een van de procespartijen of een benoeming van een deskundige.

Wat gebeurt er na eis in reconventie?

De eis in reconventie (ook vaak ‘reconventionele vordering’ genoemd) is een tegenvordering, die kan worden ingesteld door de gedaagde in een procedure die is ingeleid met een dagvaarding. Na die dagvaarding, moet de gedaagde de conclusie van antwoord indienen.

Wie is eiser en wie is gedaagde?

Als u een dagvaarding van een particulier of organisatie heeft ontvangen, bent u gedaagde in een civiele zaak. De andere partij is de eiser. In de dagvaarding staat welke rechter de rechtszaak behandelt: de kantonrechter of de civiele rechter.

Is gedaagde mannelijk of vrouwelijk?

gedaagde

enkelvoud meervoud
naamwoord gedaagde gedaagden
verkleinwoord

Hoe dien je een conclusie van antwoord in?

De opbouw van een conclusie

  1. gerecht waar de zaak dient.
  2. rolnummer.
  3. datum van de zitting waarop de conclusie wordt genomen.
  4. naam van de conclusie.
  5. naam en woonplaats van de partij die de conclusie neemt (gedaagde)
  6. naam en woonplaats van de wederpartij (eiser)
  7. conclusie in ruime zin: de feiten en bewijsmiddelen.

Hoe vaak uitstel conclusie van antwoord?

» Meer over conclusie van antwoord conclusie van antwoord: de rechter bepaalt daarvoor een nieuwe roldatum. De gedaagde kan daarvoor in de regel één keer een uitstel van vier weken vragen.

Wat moet er in een conclusie van antwoord staan?

Inhoud conclusie van antwoord Meer inhoudelijk, zal de conclusie van antwoord specifiek moeten ingaan op de stellingen die de eiser heeft opgenomen in zijn dagvaarding. Pas daarbij op met erkenning van stellingen: een expliciete erkenning kan later slechts nog in uitzonderingsgevallen worden ingetrokken!

Related Posts