Hoe strak hoort een wetsuit te zitten?

Hoe strak hoort een wetsuit te zitten?

Eens je het wetsuit aanhebt moet het strak om je lichaam zitten. Eigenlijk moet het een beetje knellen rondom je benen, schouders en bovenlichaam. Dat knellende gevoel verdwijnt van zodra je in het water ligt. Ga na of je soepel met je armen kunt molenwieken.

Wat draag je onder Swimsuit?

Er zijn zoveel opties: boardshorts, Strakke zwembroeken, bikini’s of helemaal niks….Zwempakken:

  • Zwemkleding voor dames is perfect voor onder wetsuits.
  • Ze zijn ondersteunend en elimineren wrijving.
  • Ik heb hier weinig persoonlijke ervaring mee, maar het is de keuze van veel toonaangevende surfers van de WSL.

Welke wetsuit bij welke temperatuur duiken?

Diktes wetsuits

Watertemperatuur Wetsuitdikte
Onder 3° Heel erg koud wetsuit tussen 6/5mm en 7mm dik.
Tussen de 4-7 ° Erg koud wetsuit tussen 5/4mm en 6/5mm
Tussen de 8-11° Koud wetsuit tussen 4/3mm en 5/4mm
Tussen de 12-17° Koel wetsuit tussen 3/2mm en 4/3mm

Kan je zwemmen met een wetsuit?

Je kunt met een wetsuit al vroeg in het buitenwater zwemmen, ook al is de watertemperatuur nog laag. Wanneer het nog echt koud is, kun je ook kiezen voor extra bescherming zoals: neopreen handschoenen, neopreen sokken of een neopreen badmuts.

Welke dikte neopreen?

Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.

Hoe werkt een natpak?

Een wetsuit is gemaakt van een specifiek neopreenmateriaal dat een dun laagje water aan de binnenkant vasthoudt. Deze kleine hoeveelheid water wordt dan opgewarmd door jouw lichaamstemperatuur en blijft daar om te voorkomen dat je je lichaamswarmte verliest als je in het water ligt.

Is duiken koud?

Het water kan in temperatuur dalen tot slechts enkele graden boven nul. Vaak is dit zeer de moeite waard, want het water is helder en de duikplekken relatief rustig. Sommig onderwaterleven is bovendien alleen tijdens de koude perioden te zien! Bij het duiken in ‘koud’ water is een droogpak aan te raden.

Related Posts