Hoe werkt een waterstofbus?

Hoe werkt een waterstofbus?

De brandstofcelbus, waterstofbus of H-bus is een elektrisch aangedreven stadsbus die via een brandstofcel in de bus van elektrische stroom wordt voorzien. De brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit. De brandstofcelbus is net zo schoon als een trolleybus.

Waar rijden waterstofbussen?

De waterstofbussen passen binnen de landelijke afspraken dat vanaf 2030 alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij zijn. De regio Groningen/Drenthe is de eerste regio in Nederland waar op zo’n grote schaal waterstofbussen rondrijden. “We zijn hiermee uniek in Nederland”, zegt Mul.

Hoeveel waterstofbussen in Nederland?

Op dit moment rijden er zo’n 500 zero-emissie bussen in Nederland, veelal batterij-elektrisch. Dat aantal verdubbelt naar verwachting in 2020. Er zijn op dit moment acht waterstoftankstations in Nederland.

Wat zijn waterstofcellen?

Voertuigen kunnen rijden op waterstof wanneer ze een brandstofcel hebben. Hierin wordt waterstof getankt, die dan vervolgens in contact wordt gebracht met zuurstof (O₂). Daarbij ontstaat elektriciteit om een elektromotor aan te drijven en water (H₂O) als restproduct.

Waar in Belgie rijden er al waterstofbussen?

Vanaf september zullen 5 waterstofbussen rijden in de regio ten noorden van de stad Antwerpen. De waterstofbussen produceren geen schadelijke uitstoot en zijn uiterst stil. Met de inzet van waterstofbussen wil de Vlaamse Regering zorgen voor schoon en stil openbaar vervoer in de steden.

Waar kan ik waterstof tanken?

Nederland telt op dit moment drie waterstoftankstations. Waterstof tanken in Nederland is mogelijk in Arnhem, Helmond en Rhoon. De overheid en verschillende bedrijven zoals Shell werken achter de schermen hard aan een dekkend netwerk van waterstofstations in Nederland.

Wat kost een waterstofbus?

Een waterstof bus kost rond 666.000 euro, waarvan 132.400 euro voor alleen de brandstofcel. De brandstofcel gaat 30.000 uur mee, ruim 1 miljoen km, maar vraagt in die periode wel rond € 130.000,- onderhoud.

Related Posts