Wat is het opsommingsteken?

Wat is het opsommingsteken?

Een puntsgewijze opsomming bestaat meestal uit een inleidende zin en een aantal onderdelen die met een opsommingsteken beginnen. Die opsommingstekens kunnen bijvoorbeeld vette stippen (‘bullets’), streepjes of cijfers zijn. In deze tekst staan overal voorbeelden met streepjes.

Wat is een puntkomma of een dubbele punt?

Puntkomma of dubbele punt. De puntkomma en de dubbele punt worden soms met elkaar verward. Ze kunnen in het gebruik dicht bij elkaar liggen, maar het zijn wel degelijk verschillende leestekens. Een dubbele punt is meestal juist als in het eerste deel van de zin de/het volgende of als volgt staat of kan worden toegevoegd,

Wat is het verschil tussen een komma en een puntkomma?

In veel gevallen is het verschil tussen een komma en een puntkomma ook te horen: voor een komma gaat de zinsmelodie iets omhoog, voor een puntkomma – en vooral voor een punt – iets omlaag. De puntkomma en de dubbele punt worden soms met elkaar verward.

Wat is een puntkomma in een zin?

Puntkomma in een zin. Een puntkomma (in België ook kommapunt genoemd) is een leesteken midden in een zin. Er is een belangrijk verband tussen de delen voor en na de puntkomma, ook al zijn het vaak twee volwaardige zinnen en zou een punt ook gekund hebben. Een voorbeeld:

Wat is een puntkomma in een opsomming?

Puntkomma in een opsomming. In een opsomming kun je achter elk onderdeel een puntkomma zetten. Achter het laatste onderdeel zet je dan een punt. Bijvoorbeeld: Denk aan de volgende spullen: – toiletspullen; – een handdoek; – een warme trui, want het kan koud zijn; – iets lekkers voor bij de koffie. Je ziet in opsommingen trouwens ook vaak een komma.

Hoe eindigt de opsomming met een punt?

De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt. wat de kinderen leuk vinden.

Waarom leestekens gebruiken in opsommingen?

Ezelsbrug – Leestekens gebruiken in opsommingen. Wanneer een opsomming uit volledige zinnen bestaat, eindigen de onderdelen van de opsomming met een punt. Gebruik je geen volledige zinnen, dan worden puntkomma’s gebruikt, behalve wanneer de opsomming uit losse woorden bestaat. In dat geval hoeven geen leestekens te worden gebruikt.

Wat zijn de voordelen van een opsomming?

De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Elk onderdeel van de opsomming begint met een hoofdletter en eindigt met een punt (of vraagteken). Wij zetten de voordelen voor u op een rijtje: De woning is gelegen op eigen grond.

Wat is een opsomming uit volledige zinnen?

Als een opsomming uit volledige zinnen bestaat, horen de zinnen met een hoofdletter te beginnen. Bestaat de opsomming uit woordgroepen of losse woorden dan worden kleine letters gebruikt. De enige uitzondering zijn woorden die altijd met een hoofdletter worden geschreven. Je kunt ook je scriptie door ons laten nakijken.

Related Posts