Is essentiele Trombocytose kwaadaardig?

Is essentiele Trombocytose kwaadaardig?

Essentiële trombocytose (ET) is een zeldzame, chronische en kwaadaardige aandoening van het bloed. Je beenmerg maakt dan te veel bloedplaatjes aan.

Is essentiële Trombocytose progressief?

Essentiële trombocytose wordt gekenmerkt door een sterk (> 600 000/mm³) en progressief toenemend aantal bloedplaatjes. De patiënten hebben meestal geen klachten, maar er is een sterk toegenomen risico op het ontwikkelen van trombosen (bloedklonters). Deze patiënten hebben doorgaans een normale levensverwachting.

Hoe wordt Polycythemia behandeld?

Polycythaemia vera is niet te genezen, maar met een goede behandeling leven mensen met deze ziekte nog vele jaren. De behandeling is bij iedere persoon anders. Je krijgt altijd medicijnen tegen trombose (carbasalaatcalcium of acetylsalicylzuur) en aderlatingen om de hematocriet te verlagen.

Wat is essentiele Trombocytose?

Essentiële trombocytose (ET), ook wel essentiële trombocytemie genoemd, is een zeldzame aandoening van het beenmerg. Bij deze ziekte heeft u te veel bloedplaatjes in het bloed. Hierdoor heeft u een verhoogde kans op het krijgen van bloedstolsels in uw aders of slagaders (trombose).

Wat is Polycythemia Vera?

Bij Polycythemie Vera (PV) is er in het beenmerg een overproductie van rode bloedcellen en vaak ook van bloedplaatjes en witte bloedcellen. Het is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij mannen rond de 50 jaar. De oorzaak voor deze afwijkende werking van het beenmerg is niet bekend.

Is PV erfelijk?

Polycythemia vera is niet erfelijk, maar kan wel familiair zijn. In sommige families komt polycythemia vera meer voor. Dit komt doordat er erfelijke mutaties (afwijkingen in het DNA) bestaan die de kans op het ontwikkelen van polycythemia vera kunnen verhogen.

Kan je genezen van essentiele trombocytose?

Essentiële trombocytemie is niet te genezen, maar met een goede behandeling leven mensen met deze ziekte nog vele jaren. De behandeling verschilt per persoon. Je krijgt altijd medicijnen tegen trombose: carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur (Aspirine®).

Hoe krijg je teveel bloedplaatjes?

Een teveel aan bloedplaatjes kan komen door een bloedziekte zoals leukemie (primaire trombocytose). Bij een secundaire trombocytose is het hoge aantal bloedplaatjes een reactie op een andere aandoening (zoals een bloeding, ijzertekort of infectie) of het gevolg van een inname van bepaalde medicijnen.

Wat is Erytrocytose?

Erythrocytose is een toename van het totale volume aan erythrocyten of rode bloedcellen (RBC) in de bloedbaan.

Related Posts