Inhoudsopgave
Wat valt onder bestrating?
Betonklinkers, keramische tegels, een visgraatverband, gebakken bestrating, een molenwiekverband of toch sierbestrating? Het bestraten van een tuin of terrein brengt veel keuzes met zich mee. Zo moet je kiezen welk bestrating soorten jouw voorkeur hebben en welk legverband de beste keuze is.
Wat voor soort stenen zijn er?
Grofweg is bestrating in 4 soorten te verdelen.
- Beton (een mengsel van zand grind en cement)
- Baksteen (gebakken klei)
- Natuursteen (gesteente rechtstreeks uit de natuur b.v. een berg)
- Keramisch (gebakken klei met een soort fotoprint)
Hoe leg je Elleboogverband?
Het elleboogverband leg je door de stenen haaks op elkaar te leggen, zodat er ‘elleboogjes’ ontstaan. De stenen komen in een L-vorm te liggen. Je kunt een elleboogverband recht leggen of in een diagonaal. Bij een diagonaal verband spreek je strikt genomen van een keperverband.
Waarom zandbed onder bestrating?
Wanneer u nieuwe sierbestrating wilt aanleggen, heeft u daarvoor een zandbed nodig. Hoe dik het zandbed dient te zijn, om wegzakken te voorkomen, is afhankelijk van het type ondergrond, maar vooral ook van de belasting.
Wat is Keperverband?
Keperverband. Het keperverband is gelijk aan het visgraatverband, maar dan 90 graden gedraaid. Een keperverband wordt vaak gebruikt bij drukke straten vanwege de zeer hoge belastbaarheid van de stenen.
Hoe moet je klinkers leggen?
Leg de klinkers op de straatlaag tegen elkaar, met een kleine voeg. Vermijd waterplassen op de bestrating door de klinkers te plaatsen met een verval van 1 à 2 cm per meter. Houd er ook rekening mee dat de klinkers best enkele centimeters boven het niveau van de perken liggen.
Hoe leg je Waaltjes?
Het leggen ervan in cement is echter wel een flinke klus omdat de stenen relatief klein zijn en er dus veel handelingen nodig zijn om een bepaald oppervlak te bestraten. Het is dan ook verstandig in veel gevallen een stratenmaker in te huren voor het aanleggen van waaltjes. Zo hoeft u het niet zelf te doen.