Hoe voordruk expansievat berekenen?

Hoe voordruk expansievat berekenen?

Vermogen Hoe hoger het vermogen van je cv-ketel, hoe groter de inhoud van je expansievat moet zijn. Heb je een ketel met een vermogen van 20 kilowatt en hangt je hoogste radiator 7 m boven de ketel, dan heb je een expansievat nodig van 18 liter met een voordruk van 1 bar.

Hoe bereken je de inhoud van een expansievat?

Expansievolume Het expansievolume wordt als volgt bepaald: expansievolume = waterinhoud x volumevermeerdering bij de gemiddelde stooktemperatuur. Voorbeeld: stooktemperatuur 90/70 °C (gemiddeld 80 °C) = 2,89%. Veiligheidsfactor Het verdient aanbeveling om een toeslag van 25% te nemen op het berekende expansievolume.

Hoe moet een expansievat klinken?

Tik met een hard voorwerp op de bovenkant van het vat, bijvoorbeeld met een ring. Het geluid dat u hoort, moet doffer klinken dan wanneer u met hetzelfde voorwerp op de onderkant tikt. Een deel van het vat is namelijk gevuld met water, en dat hoort anders te klinken dan het deel dat gevuld is met gas.

Wat is een expansievat?

Wat is een expansievat? Het expansievat, ook bekend als een drukvat, vangt de drukverschillen op die ontstaan doordat water uitzet of krimpt. Water dat verwarmd wordt, zet immers uit met 3%. Dat zorgt ervoor dat de druk oploopt in de buizen van de verwarming.

Wat is het expansievat van uw CV?

Het expansievat zorgt dat drukverschillen in uw cv worden opgevangen. Deze drukverschillen ontstaan doordat water door verhitting en verkoeling kan uitzetten. De buizen van uw verwarming kunnen niet zo veel uitzetten, dus moet overtollig water een plek hebben om heen te gaan. Dit is het expansievat.

Wanneer is expansievat kapot?

Een expansievat gaat genomen zeven jaar mee. Na een aantal jaar wordt het rubber membraan namelijk poreus, en kan het gaan lekken. U kunt na zeven jaar preventief uw expansievat laten vervangen. Als u merkt dat uw expansievat kapot is, is het ook tijd om een nieuw expansievat te laten installeren.

Hoeveel druk staat er op een expansievat centrale verwarming?

De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.

Wat moet de druk zijn van expansievat?

Hoe druk CV ketel verlagen?

De juiste druk van een CV-ketel is tussen de 1,5 en 2,0 bar. Wanneer de druk te hoog is, moet u de druk verlagen door lucht of water te laten ontsnappen uit de installatie. Als de druk te laag is, moet de CV-ketel juist worden bijgevuld met water.

Een expansievat vangt de drukverschillen binnen een cv-installatie op, die ontstaan door verwarming en afkoeling van water. Dit gebeurt in het vat, dat vanbinnen in twee compartimenten is verdeeld. Het ene deel staat in verbinding met de cv-installatie en is dus gevuld met water. Het andere deel is gevuld met gas (stikstof).

Wat is de levensduur van een expansievat?

Het expansievat vangt deze drukverschillen op. De levensduur van een expansievat is ongeveer zeven jaar. Wanneer je een nieuwe ketel laat installeren hoef je dus niet altijd het expansievat te laten vervangen. Als het al vijf jaar of ouder is, laat het dan maar meteen vervangen.

Hoe groot moet een sanitair expansievat zijn?

De berekening van het volume van een sanitair expansievat houdt onder meer rekening met de waterinhoud van het warmwatervoorraadvat (of boiler), de ontwerptemperatuur voor het sanitaire warme water, de waterdruk in de installatie ter hoogte van het vat en de insteldruk van het veiligheidsventiel.

Wat is een sanitair expansievat?

Sanitaire expansievaten Zonder expansievat zal de veiligheidsgroep het extra volume water laten weglopen via de afloop. Met een expansievat bespaart u dus op water en voorkomt u dat het overdrukventiel dagelijks open gaat. Hiermee voorkomt u ook kalkvorming aan de veiligheidsgroep (waardoor deze soms blijven lekken).

Related Posts