Inhoudsopgave
Kan je ontslag nemen midden in de maand?
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Wat als ik me niet houd aan de opzegtermijn?
Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.
Hoe iemand ontslag aanzeggen?
Belangrijke regels
- De aanzegging geschied schriftelijk. Hoewel een Whatsappje volstaat volgens de rechter, raden wij je aan om het via een formele brief te doen.
- De aanzegging moet kenbaar zijn bij de werknemer uiterlijk voordat de laatste maand van het contract ingaat.
Welke einddatum in vaststellingsovereenkomst?
In de beeindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst) over het ontslag spreken werkgever en werknemer altijd af per wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt. Dat is de einddatum. In principe kan iedere datum hiervoor gekozen worden. Over de einddatum kan dus vrij onderhandeld worden.
Wanneer Kunt u worden ontslagen?
U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden. Daarna is dit wel mogelijk.
Wat bedraagt de opzeggingstermijn van de werknemer?
Wanneer de werknemer ontslag neemt, bedraagt de opzeggingstermijn die hij moet naleven de helft van de termijn die voor de werkgever zou gelden. De gehalveerde termijnen worden, zo nodig, afgerond op de laagste eenheid. Vanaf het moment waarop de werknemer 8 jaar anciënniteit bereikt heeft, neemt de te respecteren opzeggingstermijn niet meer toe.
Wat is het aanzeggen van een arbeidsovereenkomst?
Voor de duidelijkheid: aanzeggen is iets heel anders dan opzeggen. Het aanzeggen van het einde van een arbeidsovereenkomst hoort bij het van rechtswege einde van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Opzegging is een andere manier waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen. In geval van opzegging geldt de aanzegplicht niet.
Wat is een aanzegvergoeding?
Aanzeggen (art. 7:668 BW) Bij een contract van 6 maanden of langer moet u, uiterlijk één maand voor het aflopen van het contract, de werknemer meedelen of u het contract wilt verlengen en zo ja, tegen welke voorwaarden. Die mededeling heet “aanzeggen”. Hoogte van de aanzegvergoeding
Wanneer gaat de opzegtermijn in?
De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. Langere opzegtermijn. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever.
Wat is een opzegtermijn met vast contract?
Opzegtermijn met vast contract. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van te voren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand.
Hoe lang is uw contract opzeggen?
Dat betekent dat uw contract 30 dagen na uw opzegging eindigt. Het maakt niet uit of u een contract voor 1, 2 of 3 jaar hebt. Maar als u in de vaste periode opzegt, moet u wel rekening houden met een opzegvergoeding. Pas na de vaste periode kunt u zonder kosten overstappen.
Hoe beeindig ik mijn arbeidsovereenkomst?
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren: mondeling, per brief of fax, of per e-mail. De opzeggende partij moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft. Daarom is het gebruikelijk en wenselijk om een arbeidsovereenkomst altijd schriftelijk op te zeggen.
Hoe kun je het beste ontslaggesprek voeren?
Laat tijdens het ontslaggesprek ook de ruimte aan de medewerker om te praten. Ga daarbij niet in discussie, maar reageer begripvol indien de emoties de overhand nemen. De kans bestaat bijvoorbeeld dat er nog nuttige informatie komt bovendrijven die je kan helpen om de organisatie op de werkvloer te verbeteren.