Hoe zit het met wachtdagen bij ziekte?

Hoe zit het met wachtdagen bij ziekte?

Loonvrije wachtdagen Meestal krijgt u vanaf de 1e dag van uw ziekte loon doorbetaald, maar u kunt te maken krijgen met wachtdagen. De werkgever hoeft dan over de 1e dag of de 1e 2 dagen geen loon te betalen. Dit mag, als dit in uw arbeidsovereenkomst of cao staat. Wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding.

Hoeveel procent salaris bij ziekte?

U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.

Wat betekent 2 wachtdagen bij ziekte?

Sommige werkgevers hebben in de cao opgenomen dat ze geen loon betalen over de eerste (bijvoorbeeld 2) dagen dat de werknemer ziek is. Dat zijn de ‘wachtdagen’. Over deze wachtdagen betaalt UWV wel een Ziektewet-uitkering. De wachtdagen hebben geen invloed op de hoogte van de uitkering.

Hoe bereken je een wachtdag?

Deze wachtdagcompensatie wordt berekend over je brutoloon en bedraagt 0,71%. Ieder uur dat je werkt krijgt je dus al een compensatie voor het geval je een keer ziek wordt en de eerste twee dagen geen geld krijgt. Als je langer dan twee dagen ziek bent, heb je recht op ziekengeld.

Hoeveel wachtdagen bij ziekte fase A?

Ziek als uitzendkracht zonder uitzendbeding De eerste dag geldt als wachtdag, je hebt dan dus geen recht op loon. Vanaf de derde dag heb je recht op 90% van het loon. Deze regeling geldt gedurende het eerste ziektejaar. Vanaf het tweede ziektejaar heb je nog recht op 80% van je loon.

Hoe vraag ik vaderschapsverlof aan?

Verlof aanvragen bij je werkgever Vraag je geboorteverlof op voorhand aan bij je werkgever. Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte. Dat document krijg je wanneer je de geboorte (binnen de 15 dagen) aangeeft in de gemeente waar je kindje is geboren.

Related Posts