Inhoudsopgave
Hoe betaal ik mijn OZB?
OZB betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari.
Waar kan ik mijn OZB downloaden?
Een kopie van de aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) kunt u opvragen bij de gemeente. U kunt de aanslag OZB ook bekijken via MijnOverheid. Beschikt u over DigiD en maakt u nog geen gebruik van MijnOverheid? Ga dan naar MijnOverheid en activeer uw MijnOverheid account.
Hoe werkt onroerende zaak belasting?
Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)? Onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die (huis)eigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. Ook als u uw pand niet als woning gebruikt, betaalt u OZB. U betaalt onroerendezaakbelasting (OZB) omdat u een woning, gebouw of perceel grond in bezit hebt of huurt.
Hoe bereken je de OZB waarde?
Laten we voor een OZB-berekening zoals de gemeente dat doet, uitgaan van het percentage 0,036% (zoals in 2020 in de hoofdstad werd gehanteerd). Stel, de WOZ-waarde van jouw huis is 350.000 euro, dan neem je daar 1% van (is zo bepaald door de gemeenten). Dat is 3.500 euro. Die 3.500 euro gaat maal 0,036.
Waar kan ik mijn aanslag WOZ vinden?
U kunt uw belastingaanslag, WOZ-beschikking en taxatieverslag van uw woning, bedrijfsgebouw of stuk grond digitaal inzien. Dat kan op MijnOverheid.nl. Nadat u heeft ingelogd, kijkt u in de ‘Berichtenbox’. Bekijk uw taxatieverslag bij Persoonlijke gegevens, kies dan voor Wonen en vervolgens voor WOZ.
Waar vind ik mijn aanslagen?
Een definitieve aanslag vindt u in Mijn Belastingdienst.
Wie betaald onroerend goed belasting huurder of verhuurder?
In principe betaalt een huurder van een woning geen OZB, omdat de OZB in de vorm van eigenarenbelasting voor de rekening van de verhuurder is. Het kan echter zo zijn dat de verhuurder indirect de OZB doorberekent in de huurprijs.
Hoe weet ik mijn onroerende zaakbelasting?
U vindt de OZB en WOZ-waarde op uw aanslag gemeentelijke belastingen. Ook kunt u het taxatieverslag inzien. Daarin staat de berekening van de WOZ-waarde. Bent u het niet eens met de aanslag of de WOZ-waarde, dan kunt u bezwaar maken.
Welke belastingen mag een gemeente heffen?
Verschillende typen gemeentelijke belastingen Voorbeelden van algemene belastingen zijn de onroerendezaakbelasting (OZB), de parkeerbelasting en de hondenbelasting. De heffingen heten ook wel rechten, tarieven of leges. De gemeente mag niet meer heffen dan de begrote kosten die gedekt worden met de heffing.