Inhoudsopgave
Hoe bepaal je de halveringstijd van een radioactieve bron?
A = l n 2 t 1 / 2 N . Zorg dat je de halveringstijd kan bepalen uit een (N,t)-diagram en dat je kan werken met de formule N=N0(1/2)t/t1/2 N = N 0 ( 1 / 2 ) t / t 1 / 2 . Zorg ook dat je deze formule kan omschrijven.
Hoe bereken je de halveringstijd van een radioactieve stof?
Dat kan op twee manieren. Als de beginhoeveelheid kernen (N0) bekend is vul je dat gewoon in in de formule in plaats van de beginmassa (5,0*10^-3). Je berekent dan N uit N0 in plaats van m uit m0. Tweede manier is dat je het aantal kernen altijd kan uitrekenen als je de massa (m) weet.
Hoe vind je de halveringstijd?
De halveringstijd is eigenlijk het omgekeerde van de verdubbelingstijd, het is namelijk de tijd die het duurt voordat een hoeveelheid precies gehalveerd is. Dit is het geval als N precies 2x zo klein is als b. je berekent dus ½ = gt.
Hoe wordt radioactieve straling gemeten?
De geigerteller is een stralingsdetector, waarmee ioniserende straling gemeten kan worden. Zulke straling kan niet door menselijke zintuigen worden waargenomen. Denk bijvoorbeeld aan röntgenstralen en radioactiviteit.
Wat betekent halfwaarde tijd?
tijd waarin de hoeveelheid van een stof door afbreking of omzetting in andere stoffen tot de helft van de oorspronkelijke waarde daalt; tijd nodig voor de halvering van een hoeveelheid van een stof door een afbrekingsproces.
Wat wordt bedoeld met de halfwaardetijd van een radioactieve stof?
In de loop van de tijd verdwijnt radioactiviteit vanzelf Hoe lang dat duurt, drukken we uit met halveringstijd. Dat is de tijd die nodig is om telkens de helft van de radioactiviteit kwijt te raken. Na twee halveringstijden is de radioactiviteit de helft van de helft. Dat is dus een kwart van de beginwaarde.
Waarom is halfwaardetijd belangrijk?
Bij onder andere uiteenvallende atoomkernen gebruikt men de halveringstijd of halfwaardetijd om de stabiliteit aan te geven: stabiele kernen van laag radioactieve stoffen hebben een lange halfwaardetijd terwijl instabiele kernen van hoog radioactieve stoffen een korte halfwaardetijd hebben.