Hoe maak ik zelf een patroon?

Hoe maak ik zelf een patroon?

Het maken van je eigen naaipatronen kan geld besparen en je in staat stellen om je kledingstukken op maat te maken. De eenvoudigste manier om een naaipatroon te maken is om een kledingstuk te kopiëren dat je al hebt en op basis daarvan de gewenste wijzigingen aan te brengen.

Hoe verklein ik een blouse?

Als je T-shirt of blouse te klein is, kun je proberen de zomen in de zijkanten te verwijderen en een contrasterende of bijpassende strook stof ertussen te naaien. Hiermee creëer je meer ruimte in het lijf. Gebruik een strijkijzer om de randen van het shirt ongeveer 0,6 cm om te vouwen.

Hoe leg je een patroon op de stof?

Hoe het werkt: je knipt eerst de patroondelen grof uit (ruim rondom elk patroondeel). Je legt je stof op tafel, en daar leg je carbonpapier met de krijtkant naar beneden bovenop. Vervolgens leg je het patroondeel erbovenop. Let hierbij wel goed op dat je rekening houdt met de draadrichting!

Hoe kom ik aan naaipatronen?

De klassieke methode! In de boekhandel vind je in Nederland en Vlaanderen diverse zelfmaak tijdschriften. Nadat lang de KnipMode en BurdaStyle alleen heersten, is er tegenwoordig sprake van de “grote drie”: KnipMode, BurdaStyle en La Maison Victor. Daarnaast zijn er nog de uitgaven: Simply naaien, Fashion Trends.

Waar is een blouse van gemaakt?

Het materiaal is meestal dun en een variant van katoen of een mengsel van katoen en synthetische vezels. Een bloes kan zowel in de zomer als in de winter gedragen worden, zomerbloezen hebben meestal korte mouwen, winterbloezen lange mouwen.

Hoeveel knopen heeft een overhemd?

Zoals we eerder al zeiden: de pasvorm van een overhemd komt het beste tot zijn recht met maximaal twee knoopjes open. Voor een formele look open je maximaal één knoopje. Wil je iets informeler voor de dag komen, dan kan je ook twee knoopjes openlaten.

Hoe verklein je kleding?

Met de hand krimpen gaat als volgt:

  1. Breng een grote pan water aan de kook.
  2. Plaats het kledingstuk in de pan en laat het vijf minuten koken.
  3. Haal na vijf minuten het kledingstuk uit de pan en plaats het in de droger.
  4. Je kunt dit proces zo vaak herhalen als je wilt.

Hoe maak je een shirt kleiner?

Laat het shirt in heet water weken. Breng een grote pan met water aan de kook op het fornuis. Kokendheet water laat de vezels van de stof samentrekken, waardoor het shirt zal krimpen. Als je een shirt zoveel mogelijk wilt laten krimpen kun je het beste warmte gebruiken.

Hoe weet je de Draadrichting van stof?

Als je de stof parallel aan de zelfkant neemt, zul je merken dat er geen rek in zit. Als je de rafelkant neemt, zul je merken dat er een beetje rek in zit.De rechte draadrichting (de richting waarin de draad geweven is) loopt parallel aan de zelfkant. De zijkant (haaks op de zelfkant) van de stof is dwars van draad.

Related Posts