Inhoudsopgave
Hoe schrijf je een Casusbeschrijving?
Probeer een duidelijk beeld te geven van de feitelijke omstandigheden, maar maak de beschrijving ook weer niet te lang. Beschrijf wel duidelijk de volgende onderdelen: -Waar speelt de casus zich af? -Wie zijn er bij betrokken? Beschrijf naam, leeftijd, geslacht en achtergrond.
Wat is een Casuïstiekbespreking?
Het doel van de open casuïstiekbespreking is onderlinge uitwisseling van kennis, informatie en ervaringen ten behoeve van deskundigheidsbevordering; (ethische) reflectie en het optimaliseren van de multidisciplinaire samenwerking.
Wat is een casus opdracht?
Bij een casusopdracht krijgen de studenten een opdracht gekoppeld aan een relevante praktijksituatie. De opdracht heeft dus een context gekregen die studenten in het werkveld tegen kunnen komen. Hierdoor kan de student zich ook beter voorstellen wat er uiteindelijk van hem/haar verwacht wordt.
Hoe ziet een goede casus eruit?
verlangt dat de student gegevens uit de casus combineert. • is gerelateerd aan de eigen kennis. wijst waarschijnlijkheden af en komt tot een correcte beslissing.
Hoe schrijf je een casus in de zorg?
Bij een casusbeschrijving worden één of meerdere casussen uit de praktijk beschreven die de lezer meeneemt in het proces van diagnostiek en behandeling en laat zien, door het beschrijven van het klinisch redeneren, welke overwegingen de behandelaar had en waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn tijdens dit proces.
Wat moet er allemaal in een casus staan?
In een casusbeschrijving – ook wel casuïstische mededeling genoemd – beschrijft u een situatie uit uw praktijk als zorgverlener; een concrete praktijkervaring. Het gaat vaak om een ‘unieke’ gevalsbeschrijving. Een bepaalde patiënt of behandelwijze staat daarbij centraal.
Waar moet een casus voor intervisie aan voldoen?
De eerste stap is: afspreken wie zijn casus inbrengt. Een veel gemaakte fout is dat de casus het gesprekonderwerp is en niet het handelen van de persoon die de casus inbrengt. Het gaat om zijn of haar dilemma’s in de praktijk, om de ervaringen, belevingen en de zaken waar de professional tegenop ziet.
Waarom casuïstiek bespreken?
Hiermee geef je je collega’s de kans om je te helpen op een manier die prettig en nuttig is. Je geeft heel concreet richting aan het gesprek met je collega’s. Kan zijn dat dit moed vereist… vooral als je collega’s daarna als vanouds weer in de casus duiken.
Waarom Casuïstiekbespreking?
Een goede casuïstiekbespreking levert nieuwe inzichten op, helpt de kwaliteit van de hulp te verbeteren en ondersteunt professionals bij het beter benutten van elkaars expertise.
Waarom casuïstiek?
Het leren van casuïstiek biedt een kans om inzicht te krijgen in de verbetermogelijkheden in de hulp die wordt geboden aan kinderen, jongeren en gezinnen. Van oudsher ligt de focus meer op wetenschapskennis dan op ervaringskennis, maar actuele en betrouwbare kennis is meer dan de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Hoe een casus bespreken?
– Per casus worden de volgende gegevens weergegeven: geslacht, leeftijd en informatie over het inkomen. Er vindt een korte omschrijving plaats van de casus/ voorgeschiedenis, doel van de inbreng van de casus (de vraag!) en mogelijke oplossingen. We vermelden niet de geboortedatum en BSN nummer.