Inhoudsopgave
Hoe snel zakt glucosewaarde?
Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan. Glucagon zorgt ervoor dat er weer wat glucose wordt vrijgemaakt.
Hoe krijg je glucose naar beneden?
Verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen
- Gehydrateerd blijven door veel water te drinken.
- Veel sporten.
- Vaker kleine porties eten.
- Geen maaltijden overslaan.
- Omgaan met of verlagen van spanningen.
- Een gezond lichaamsgewicht behouden of afvallen, indien nodig.
Wat doet suiker met je alvleesklier?
Is het suikergehalte (bijvoorbeeld na een maaltijd) verhoogd, dan wordt er meer insuline aangemaakt. Bij een laag suikergehalte gaat de alvleesklier minder insuline produceren. Bij suikerziekte (diabetes mellitus) maakt de alvleesklier minder insuline aan dan nodig is of reageert het lichaam niet (goed) op de insuline.
Wat gebeurt er in het lichaam als er teveel glucose in het bloed zit?
Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Welke organen hebben het spijsverteringsstelsel?
De organen van het spijsverteringsstelsel: Het spijsverteringsstelsel bestaat uit de mond, de speekselklieren, de slokdarm, de lever, de galblaas, de maag, het duodenum (de twaalfvingerige darm), de pancreas (de alvleesklier), de dunne darm, de dikke darm, de endeldarm, de blinde darm, de appendix en vervolgens de anus.
Wat zijn de functies van het spijsverteringsstelsel?
Om dan maar te beginnen; het spijsverteringsstelsel in het lichaam heeft de volgende functies: onderscheiden van voedsel en drank aan de hand van smaak en geur. inname van voeding via de mond. fijnmalen door te kauwen, dus mechanische verkleining van de voeding.
Wat is de spijsvertering?
De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam. Het eten en drinken dat door de mond het lichaam binnenkomt, wordt behandeld en in kleine stukjes geknipt. Zodoende kan het lichaam alle voedingsstoffen via de darmen opnemen in het bloed.
Wat draagt de lever bij aan het spijsverteringsproces?
Tot slot draagt ook de lever bij aan het spijsverteringsproces. Dit orgaan maakt dus galvloeistof, maar staat via de poortader ook vrij direct in contact met de darmen. Alle stoffen, die net zijn opgenomen in het bloed, komen zo eerst langs de lever. De lever kan deze stoffen dan verder behandelen of het lichaam in sturen.