Inhoudsopgave
- 1 Hoe weet je of de PEG-sonde wel of niet verschoven is?
- 2 Welke positie houding is het beste om de neus maagsonde in te kunnen brengen?
- 3 Hoe controleer je of een sonde goed zit?
- 4 Waarom wordt een maagsonde ingebracht via de neus en niet via de mond?
- 5 Wat is de correcte manier om de ligging van de maagsonde te controleren?
- 6 Wat is Normale ontlasting bij sondevoeding?
- 7 Wat is een correcte manier om de ligging van een maagsonde te controleren?
Hoe weet je of de PEG-sonde wel of niet verschoven is?
Om dit te voorkomen moet u voor elke handeling die u met de sonde doet het volgende controleren: Zit de pleister op uw neus niet meer goed vastgeplakt? Is het markeringspunt verschoven? Zit de sonde gekruld in uw mond of keel?
Hoe werkt een Sondevoedingspomp?
Bij een neusmaagsonde gaat er een slangetje via de neus, keel en slokdarm rechtstreeks naar de maag. Deze sonde moet elke zes weken verwisseld worden en wordt vaak gekozen als de sondevoeding voor een kortere tijd gegeven wordt. Soms is het beter dat de sondevoeding rechtstreeks in de darmen terechtkomt.
Welke positie houding is het beste om de neus maagsonde in te kunnen brengen?
Als de zorgvrager niet kan slikken, laat dan het hoofd naar voren buigen. In deze houding is de kans kleiner dat de sonde in de luchtpijp belandt. – Controleer bij stagnatie of de sonde niet opkrult in de mondholte.
Wat is de meest voorkomende complicatie bij sondevoeding?
Het gebruik van sondevoeding kan complicaties met zich meebrengen. Misselijkheid en diarree zijn de meest voorkomende complicaties. Daarna volgen ongemakken veroorzaakt door een verstopte sonde.
Hoe controleer je of een sonde goed zit?
Schuif tijdens de slikbeweging de sonde rustig door totdat de markering op de sonde bij de neus zit. Controleer daarna of de sonde in de maag ligt. Als de sonde goed zit, plak deze dan meteen goed vast op de wang. Dan kan deze er niet meer uit glijden.
Hoe controleer je of een PEG sonde goed zit?
Om ervoor te zorgen dat de PEG- sonde goed blijft zitten, wordt hij op de buik vastgezet met een fixatieplaatje. Het fixatieplaatje zit de eerste acht dagen vrij strak op de huid, omdat in deze tijd het kanaal tussen de buikwand en de maag (het stomakanaal) gevormd wordt. Een PEG-sonde gaat ongeveer drie jaar mee.
Waarom wordt een maagsonde ingebracht via de neus en niet via de mond?
De neusmaagsonde gaat via de neus, door de slokdarm naar de maag. Doordat de maagsonde via de neus gaat, kan het neusslijmvlies geïrriteerd raken. Als dat het geval is, kunt u gebruikmaken van een vaselinezalf die u op de binnenkant van het neusgat kunt aanbrengen.
Wat moet je doen wanneer er bij een Gastrostomie lucht via de wond onder de huid terecht is gekomen?
Lucht onder de huid (subcutaan emfyseem) Drukverhoging in de maag treedt vooral op bij hoesten, persen of niezen. De lucht begeeft zich dan onder de huid, met name in de omgeving van de borst. Ook een subcutaan emfyseem hoeft niet te worden behandeld.
Wat is de correcte manier om de ligging van de maagsonde te controleren?
De verpleegkundige zal een kleine hoeveelheid van de opgetrokken vloeistof op het pH-indicatiepapier druppelen. Als de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste positie in de maag. Als dit het geval is, wordt de sonde doorgespoeld met 20-50 ml lauw water en het dopje wordt weer teruggeplaatst op de sonde.
Hoe lang kun je leven met sondevoeding?
Dit kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden of zelfs levenslang, afhankelijk van uw situatie.
Wat is Normale ontlasting bij sondevoeding?
Sondevoeding geeft weinig ontlasting dus u kunt een ander ontlastingspatroon verwachten dan u gewend was. Voor een goede stoelgang en om verstopping te voorkomen is het belangrijk dat u per dag minimaal twee liter vocht gebruikt. U kunt dit voor uzelf nagaan door de hoeveelheid vocht van één dag bij te houden.
Waar let je op bij het toedienen van sondevoeding?
Het toedienen van sondevoeding mag alleen door een verpleegkundige verzorgende gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling. Deze cursus geeft kennis en inzicht die nodig zijn om veilig sondevoeding of medicatie toe te dienen.
Wat is een correcte manier om de ligging van een maagsonde te controleren?
Hoe controleer je of een PEG-sonde goed zit?