Inhoudsopgave
- 1 Hoe werkt georganiseerde misdaad?
- 2 Wat doen politie en justitie tegen de georganiseerde criminaliteit?
- 3 Wat doet de overheid tegen jeugdcriminaliteit?
- 4 Hoe Nederland het momentum miste om de georganiseerde misdaad aan te pakken?
- 5 Hoe kan criminaliteit bestreden worden?
- 6 Hoe pakt de politie mensen op?
- 7 Hoe wordt jeugdcriminaliteit bestreden?
Hoe werkt georganiseerde misdaad?
Ondermijnende criminaliteit in Nederland Drugsgerelateerde ondermijnende criminaliteit is een vorm van zware, georganiseerde misdaad. Criminelen maken voor hun illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en dienstverleners. Zo raken onder- en bovenwereld met elkaar vermengd. Dat zorgt voor onveilige situaties.
Georganiseerde misdaad of georganiseerde criminaliteit wordt gezien als criminaliteit die het lokale, regionale of nationale gezag ondermijnt. Met andere woorden: criminaliteit die bedreigend is voor (delen van) de samenleving. Deelneming aan een criminele organisatie is strafbaar gesteld in art.
Wat doen politie en justitie tegen de georganiseerde criminaliteit?
Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar verboden vuurwerk, illegale asbestsloop of illegaal gedumpt bouwafval. Zij onderzoeken dan vooral de ketencriminaliteit, zodat ze milieudelicten vanaf de kern kunnen opsporen en vervolgen. Denk bijvoorbeeld aan grote internationale bedrijven die zich niet aan milieuregels houden.
Welke invloed heeft criminaliteit op de samenleving?
Een gevolg kan zijn dat de veiligheid en leefbaarheid in een stad of een buurt minder worden. Of dat mensen minder vertrouwen hebben in de overheid.
Wat doet de overheid tegen jeugdcriminaliteit?
Het beleid is vooral gericht op het voorkomen van crimineel gedrag van jongeren. Gaan jongeren toch de fout in? Dan gebruiken politie en justitie meestal zogeheten ‘pedagogisch gerichte sancties’ zoals een verwijzing naar Halt. Pas in een later stadium gaan zij over tot (taak)straffen of maatregelen.
Hoe Nederland het momentum miste om de georganiseerde misdaad aan te pakken?
Een vastgeroest idee rond georganiseerde misdaad was dat die de gewone burger nauwelijks treft. Noord-Brabant weet ondertussen beter. In die regio dumpen criminelen geregeld gevaarlijk afval van xtc-laboratoria. Maar ook in de grote steden tarten de vele moorden en vooral de vergismoorden de openbare orde.
Hoe werkt de onderwereld?
De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naartoe ging nadat men dood ging. De onderwereld wordt bewaakt door Kerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades, zijn vrouw Persephone (de godin van het opkomende graan). Hades had Persephone geschaakt.
Hoe kan criminaliteit bestreden worden?
Het kabinet zet in op een harde en realistische aanpak en versterkt de justitie- en veiligheidsketen. Met een samenhangende aanpak van preventie, weerbaarheid, verstoring en straffen wordt de georganiseerde, ondermijnende drugscriminaliteit teruggedrongen.
Hoe pakt de politie mensen op?
Als de agent besluit geweld te gaan gebruiken weegt de agent af, of en welk geweldsmiddel wordt gebruikt. Afhankelijk van de situatie schat de agent in welk soort geweld het meest proportioneel is. Als een agent zelf, of een andere persoon in levensgevaar is, kan de agent besluiten zijn dienstpistool te gebruiken.
Wat kan de overheid doen tegen criminaliteit?
Het kabinet wil de aanpak van ondermijnende criminaliteit verstevigen. Onder andere door aanpassing van de wet, opsporing, straffen, gegevensuitwisseling en detentie. Ook wil het kabinet de politieorganisatie en inlichtingendiensten versterken.
Hoe wordt jeugdcriminaliteit bestreden?
Plegen jongeren tussen 12 tot 18 jaar een strafbaar feit? Dan komen zij mogelijk in aanmerking voor een Halt-straf (ook wel Halt-afdoening genoemd). De politie of een BOA verwijst de jongere door naar Halt. De Halt-straf geeft jongeren de kans hun fout recht te zetten.