Hoe werkt het zenuwstelsel?

Hoe werkt het zenuwstelsel?

Het zenuwstelsel is een netwerk van cellen dat informatie kan opnemen en verwerken. Het verbindt alle delen van het lichaam met elkaar. Via dit netwerk wordt informatie van de hersenen naar andere delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het centraal en het perifere zenuwstelsel.

Wat zijn aandoeningen aan het zenuwstelsel?

Aandoeningen aan het zenuwstelsel. Ziekten van het zenuwstelsel en de zintuigen zijn ziekten die de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de zintuigen treffen. De meest voorkomende ziekten van het zenuwstelsel worden hieronder beschreven. Parkinson : Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen.

Wat is de anatomie van het zenuwstelsel?

Anatomie van het zenuwstelsel: centraal vs. perifeer Opbouw zenuwstelsel. Het zenuwstelsel wordt onderverdeeld in een centraal zenuwstelsel (CZS) dat opgesloten ligt binnen de holte van de schedel en in de wervelkolom, en een perifeer zenuwstelsel (PZS) dat via zenuwcellen het CZS verbindt met alle regionen van het lichaam.

Wat is het somatische zenuwstelsel?

Het somatische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor beweging en geeft informatie door aan het centrale zenuwstelsel. Door de overdracht van informatie van het somatische zenuwstelsel naar het centrale zenuwstelsel komt men bijvoorbeeld in beweging. Het autonome zenuwstelsel, dat als het ware de weegschaal vormt van de interne organen.

Kan het zenuwstelsel kan de werking van een speekselklier regelen?

Die worden door zenuwen naar je speekselklieren en naar spieren in je arm geleid. Bijvoorbeeld: je speekselklieren reageren op de impulsen door speeksel te maken. Daardoor ga je watertanden. Het zenuwstelsel verwerkt impulsen afkomstig van zintuigen, ook regelt het zenuwstelsel de werking van spieren en klieren.

Hoe werkt het zenuwstelsel bij een gezond persoon?

Onafgebroken, met een snelheid tot wel 180 km per uur, zoeven elektrische signalen door ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we kunnen lezen, schrijven, lopen en warmte en kou kunnen voelen.

Wat reguleert het autonome zenuwstelsel?

Het autonome zenuwstelsel (autonoom=zelfstandig, onwillekeurig) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling.

Related Posts