Hoe wordt een bipolaire stoornis vastgesteld?

Hoe wordt een bipolaire stoornis vastgesteld?

Je kunt alleen de diagnose bipolaire stoornis krijgen wanneer je tenminste één keer een periode van (hypo)manie hebt meegemaakt in combinatie met een depressieve periode. Het krijgen van vier ziekte-episoden of meer per jaar wordt ‘rapid cycling’ genoemd; snelle wisseling.

Hoe behandel je een bipolaire stoornis?

De behandeling bestaat uit:

  1. begeleiding.
  2. medicijnen.
  3. voorlichting over de aandoening (psycho-educatie)
  4. voorlichting en hulp om met de aandoening om te leren gaan (zelfmanagement)
  5. psychotherapie.

Kan je genezen van bipolair?

Een bipolaire stoornis is niet te genezen, maar is wel zodanig te behandelen dat je een tamelijk ‘normaal’ leven kunt leiden. Een combinatie van therapie en medicijnen levert vaak het beste resultaat.

Welke methoden kunnen gebruikt worden om tot een klinische beoordeling van dementie te komen?

het basisonderzoek (anamnese, heteroanamnese, lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek en een screenende cognitietest);

  • aanvullend onderzoek (neuropsychologisch onderzoek en/of structurele beeldvorming met CT of MRI);
  • overige diagnostische technieken (PET, SPECT, CSF, EEG).
  • Wat zijn de gevolgen van bipolaire stoornis?

    Maatschappelijk gezien kan bipolariteit leiden tot ziekteverzuim, verlies van werk of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid met bijkomende financiële gevolgen. Ook op sociaal en lichamelijk gebied kan een episode flinke impact hebben. Een opname valt niet altijd uit te sluiten. Een episode duurt meestal enkele weken.

    Hoe herken je iemand met een bipolaire stoornis?

    Bij een bipolaire stoornis heeft u manische periodes en depressieve periodes. Tussendoor zijn er periodes waarin u zich normaal voelt. U bent veel actiever en opgewekter dan u gewend bent. U wordt snel boos als iets niet gaat zoals u het wilt.

    Wat is GCA score?

    Het gaat hierbij dan met name om de mate van hippocampale atrofie (MTA score (Scheltens 1992), de mate van globale cerebrale atrofie (GCA score) (Scheltens, 1997), en de mate van witte stof schade (alleen voor MRI: Fazekas score (Fazekas, 1987)).

    Wat kan een geriater doen bij dementie?

    Hij kan bijvoorbeeld met urine- en bloedonderzoek laten bepalen of er wellicht sprake is van hormoonstoornissen, een vitaminetekort, verkeerd gebruik van medicijnen of een depressie. Als deze klachten uitgesloten zijn, kan hij verder op het spoor van dementie.

    Related Posts