Hoeveel handtekeningen voor een referendum?

Hoeveel handtekeningen voor een referendum?

6 Wrr), kon elke kiesgerechtigde burger binnen vier weken bij de Kiesraad een inleidend verzoek indienen om een referendum over de wet te houden. Hiervoor waren 10.000 handtekeningen van kiesgerechtigden nodig.

Hoeveel handtekeningen zijn er nodig voor een petitie?

In Nederland is het petitierecht grondwettelijk vastgelegd in artikel 5 van de Grondwet: „Ieder heeft het recht verzoeken schriftelijk bij het bevoegd gezag in te dienen.” Een vergelijkbaar recht is het burgerinitiatief, maar een burgerinitiatief vereist wel 40.000 handtekeningen.

Hoe zet je een handtekeningenactie op?

Hoe kunt u een petitie aanbieden? Er zijn verschillende websites waar u gratis, digitaal een petitie kunt starten. Bijvoorbeeld petities.nl en petitie24.nl. Met een digitale petitie kunt u ook handtekeningen verzamelen van mensen die het met u eens zijn.

Heeft Nederland bindend referendum?

In 2018 is het raadgevend referendum weer afgeschaft. Als de meerderheid bij referendum tegen de wet stemt, en de opkomst is boven de 30%, wordt de wet niet van kracht, tenzij hij opnieuw wordt goedgekeurd door het parlement.

Waar kan ik petitie tegen 538 tekenen?

De enorme belangstelling voor de petitie tegen de viering van de 538 Oranjedag in Breda leidt zondag tot overbelasting op petities.nl. De site ligt er geregeld uit wegens drukte, meldt een woordvoerder. Met de petitie willen zorgmedewerkers bereiken dat het evenement op 24 april wordt afgelast.

Is Nederland een directe democratie?

In verschillende landen bestaan naast partijen ook burgerbewegingen die zich inzetten voor de invoering van vormen van directe democratie. Voorbeelden zijn GeenPeil in Nederland, Meer Democratie in Nederland en in Vlaanderen en Mehr Demokratie in Duitsland en Oostenrijk.

Heeft Nederland nog een referendum?

Hoeveel procent was tegen de euro?

Nederlands referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa

Referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa
Opkomst 63,3 %
Resultaat
Voor 38,5 %
Tegen 61,5 %

Related Posts