Inhoudsopgave
Hoeveel verzetsstrijders waren er in Nederland?
Hoeveel mensen precies actief waren in het verzet tegen de Duitsers is moeilijk te bepalen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat zo’n 45.000 mensen in het georganiseerde verzet zaten, waarvan aan het eind van de oorlog nog zo’n 35.000 in leven waren.
Wat waren de ideeën van de NSB?
De NSB huldigde de ideologie van het nationaalsocialisme, presenteerde zich vanuit een anti-democratische gezindheid zelf niet als partij maar als een beweging en fungeerde ten tijde van de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog als collaboratiepartij.
Hoeveel Nederlanders collaboreerden?
Ongeveer 25.000 Nederlanders nemen tijdens de oorlog vrijwillig deel aan de Waffen-SS. Ze vechten met de Duitsers mee om het Derde Rijk uit te breiden, vooral aan het oostfront en in de Baltische Staten.
Wat gebeurde er na de oorlog met de NSB ers?
Na de bevrijding worden NSB’ers en collaborateurs massaal opgepakt. Dit gebeurt vaak door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. De NSB’ers worden vaak opgesloten in interneringskampen.
Welke verzetskranten waren er?
De namen van verzetskranten zijn vaak veelzeggend. Enkele bekende zijn: Het Parool, Vrij Nederland, Trouw, De Waarheid en Ons Volk. Deze landelijke kranten beschikken over een netwerk van mensen die nieuws verzamelen en de verspreiding organiseren.
Hoeveel mensen heeft het verzet gered?
Vanaf september 1944 nam het aantal illegale werkers flink toe. Ten tijde van de bevrijding maakten circa 60.000 mensen benoorden de rivieren deel uit van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Niet al deze 60.000 leden hadden echter ook vóór de bevrijding werkelijk illegaal werk in engere zin verricht.
Wat deden de Nsbers?
NSB’ers helpen de Duitsers bij het oppakken van joden en worden daarvoor rijkelijk beloond. Maar ze worden door veel Nederlanders gezien als ‘vuile landverraaiers’. In mei 1940 bezetten de Duitsers ons land. De NSB, de Nationaal Socialistische beweging, steunt de Duitse bezetter en werkt nauw met hem samen.
Waar zaten de meeste NSB ers?
Meer dan de helft van de NSB’ers woont in Noord-Drenthe en een derde in Zuidoost-Drenthe. Tegen het einde van de oorlog hebben 27 van de 34 Drentse gemeenten een NSB-burgemeester. De NSB’ers zijn wel sterk vertegenwoordigd in de Groningse veenkoloniën.
Hoeveel Nederlanders vochten voor de geallieerden?
Ongeveer 840 Nederlandse koopvaardijschepen met 18.000 gemilitariseerde bemanningslieden trotseerden tijdens hun voor de Geallieerden zo cruciale transporttaak jarenlang grote ontberingen en gevaren. Door vijandelijke aanvallen en noodweer gingen bijna 400 schepen ten onder.
Hoeveel Nederlanders vochten aan het Oostfront?
Ongeveer 22.000 Nederlanders vochten bij de Waffen SS voor Duitsland aan het Oostfront tegen de Sovjet-Unie.
Hoe werden NSB ers behandeld na de oorlog?
Kampen en behandeling De opgepakte personen werden in afwachting van hun proces ondergebracht in internerings- en verblijfkampen, die door het hele land speciaal hiervoor werden ingericht of werden opgezet in reeds tijdens de oorlog bestaande kampen of gevangenissen.
Hoe werden NSB ers gestraft?
Na de Bevrijding wordt iedereen die wordt verdacht van verraad, NSB’ers en andere helpers van de Duitsers, opgepakt door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Tussen de 120 en 180 duizend NSB-ers worden gevangen genomen en opgesloten in scholen, fabrieken, maar ook in vroegere kampen, zoals kamp Westerbork.