Kan een hond ziek worden van tekenbeet?

Kan een hond ziek worden van tekenbeet?

De ziekte van Lyme is een infectie ziekte die wordt veroorzaakt door de Borelia Burgdorferi bacterie, deze bacterie wordt overgedragen door teken. Als de hond of kat door een teek wordt gebeten kan hij besmet zijn met de ziekte van Lyme. De teek is hierbij de vector.

Wat moet je doen als je door een teek gebeten bent?

Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet pas daarna het beetwondje met 70% alcohol of jodium.

Wat kan een hond krijgen van een tekenbeet?

Sommige honden reageren echter wel op tekenbeten. Aanwijzingen zijn bijvoorbeeld een rode en ontstoken huid. Soms leidt een tekenbeet tot een huidinfectie op de bijtplek. Een huid kan rood worden doordat je hond zich uitgebreid zit te krabben en bijten.

Hoe lang moet je een tekenbeet in de gaten houden?

De vlek verschijnt meestal enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een tweetal maanden goed in de gaten te houden.

Hoe voelt een teek aan bij een hond?

Teken, vooral als ze veel bloed hebben opgezogen, voelen aan als ronde bultjes boven op het huidoppervlak. Controleer vooral aandachtig in de nek, in de ‘oksels’, op de kop, rondom de bek en de lippen, op de oren, voeten en tussen de tenen. Je kunt zelfs teken aantreffen ín de bek!

Hoe lang duurt tekenbeet?

Die plek verschijnt niet meteen, maar na enkele dagen tot enkele weken. Sommige mensen (1 op 10 mensen die de ziekte van Lyme krijgen) krijgen die ring niet. Ook zonder behandeling verdwijnt de vlek spontaan, maar dan is de ziekte niet verdwenen. Daarom vragen we om goed te letten op deze ring na een tekenbeet.

Wat is de kleur van een teek?

Een teek ziet er uit als een klein beestje met 8 poten. De kleur varieert van zwart, tot roodbruin tot grijs afhankelijk van de leeftijd, het geslacht van de teek en hoeveel bloed de teek in zijn lichaam heeft.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?

griepachtige klachten (koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid) pijn, minder kracht in armen, benen of romp, tintelingen, of pijn in een of meer gewrichten.

Kan een teek ook wit zijn?

De zogenaamde witte teek komt voor in Australië en bestaat hier niet. In Nederland kan de egelteek er wittig uitzien en ook de larven van de gewone houtbok. Een teek kan er op de huid ook rood of zwart uitzien – de kleuren kunnen op verschillende tekensoorten van toepassing zijn.

Kan een teek uit zichzelf loslaten?

Daarom is het goed om een tekenbeet te voorkomen en als het nodig is de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken verschuilen zich in struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.

Related Posts