Inhoudsopgave
Kun je hondsdraf eten?
Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker. Je moet er echter niet te veel van eten; enkele blaadjes is geen probleem, meer dan 50 gram wordt sterk ontraden.
Waar wordt hondsdraf voor gebruikt?
MEDICINAAL. Hondsdraf werd vroeger veel gebruikt als een sterk medicijn tegen problemen met de luchtwegen. En zo onder andere ingezet voor het losmaken van taai slijm. Verder werd hondsdraf onder andere ook gebruikt tegen jicht, door het aan badwater toe te voegen en als thee te gebruiken.
Is hondsdraf onkruid?
Hondsdraf is een kruipende plant en komt vaak voor tussen beplanting. De plant vermeerdert zich snel en kan jouw tuin grotendeels overnemen. Tip: Dit onkruid is wel ergens goed voor. Het blad van Hondsdraf wordt namelijk gebruikt tegen zweren, zwellingen en jeuk.
Waar groeit de hondsdraf?
In bossen en struikgewas vind je Hondsdraf op plekken waar een snelle humusomzetting plaatsvindt. Ook op sterk door de mens beïnvloede plekken vind je Hondsdraf. Je vindt hem in bermen, in de duinen, in uiterwaarden, aan waterkanten en op beschaduwde omgewerkte grond langs struweel en bosranden.
Is hondsdraf gezond?
Van hondsdraf moet je echter niet teveel eten; enkele blaadjes zijn heel gezond maar meer dan 50 gram wordt afgeraden aangezien je dan teveel toxische stoffen binnen krijgt. De jonge blaadjes kun je prima drogen om als theekruid te gebruiken. De Latijnse naam van hondsdraf is Glechoma hederacea.
Waarom heet hondsdraf hondsdraf?
Ook komt de naam van het Gotische woord Gunderaba wat ook weer wondrank betekent. Een andere verklaring is dat de plant dankt haar naam aan het feit dat deze na de bloei, d.m.v. bovengrondse stengeluitlopers, snel een groot oppervlak kan innemen. Deze woekerende eigenschap zou “honds” genoemd kunnen worden.
Hoe herken je Hondsdraf?
Goed te herkennen aan in de bladoksels staande schijnkransen van paarse lipbloemen én de niervormige, gekartelde bladeren met hartvormige voet. Bloeiperiode vanaf april t/m juni. Zeer algemeen. Hoogte tot 15 cm en tot 60 cm lang.