Waar ligt io?

Waar ligt io?

Io (uitspraak met één lettergreep: Jo) is de binnenste van de vier grote manen van de planeet Jupiter. De maan werd op 8 januari 1610 door Galileo Galilei ontdekt.

Wat is er zo merkwaardig aan Io en Europa?

Io bevindt zich steeds met dezelfde zijde naar Jupiter maar de twee andere manen Ganymedes en Europa zorgen ervoor dat Io een klein beetje wiebelt in haar baan om Jupiter en dit heeft tot gevolg dat er warmte wordt opgewekt door interne wrijvingen in het binnenste van deze maan.

Wat is er zo merkwaardig aan Io en Europa twee van de manen van Jupiter?

De baan is bijna cirkelvormig met een excentriciteit van maar 0,009. De helling van het baanvlak ten opzichte van de evenaar van Jupiter bedraagt 0,47°. Europa beweegt in baanresonantie met de manen Io, die twee maal zo snel haar baan beschrijft, en Ganymedes, die half zo snel draait.

Hoe groot is de maan Europa?

1.560,8 kmEuropa / Straal

Wat zijn de grootste manen van Jupiter?

Het eerste doelwit tijdens Juno’s gewaagde verkenning is Ganymedes. De grootste maan van het zonnestelsel heeft een diameter van ruim vijfduizend kilometer, draait elke 172 uur éénmaal rond Jupiter en is groter dan de planeet Mercurius.

Wat is de grootste maan in ons zonnestelsel?

Wetenschappers hebben het oppervlak van de grootste maan in ons zonnestelsel in kaart gebracht. Het gaat om Ganymedes, een maan van Jupiter met een diameter van 5.262 kilometer. Het hemellichaam is daarmee ruim twee keer zo groot als de dwergplaneet Pluto.

Welke planeet is er leven?

Wetenschappers zoeken ook naar krioelende microbes op Mars, op de Jupitermanen Europa en Ganymedes, en op de Saturnusmanen Enceladus en Titan. Tot op heden is de aarde de enige planeet waar leven bekend is.

Welke maan is het vanavond?

Woensdagmiddag is het precies volle maan. Dit betekent dat de maan vanavond en vannacht nagenoeg ‘vol’ is. De afstand tussen de maan en de aarde varieert een beetje in de tijd. Volgens Weeronline is de afstand momenteel relatief kort, waardoor de maan groter is dan gemiddeld.

Wat is er groter de maan of de aarde?

Slechts een handvol manen in het zonnestelsel zijn groter dan onze maan. Nog opvallender is echter haar relatieve omvang ten opzichte van haar moederplaneet, de aarde. Ruwweg is de diameter van de maan liefst 1/4 van de diameter van de aarde.

Hoe veel manen heeft Jupiter?

Jupiter blijkt geen 79 manen te hebben, maar zo’n 600 − als het er niet meer zijn. Sommige mensen kunnen van één volle maan al niet slapen, maar rond de reuzenplaneet Jupiter cirkelen er naar schatting zo’n zeshonderd.

Hoe groot is Ganymedes?

2.634,1 kmGanymedes / Straal

Related Posts