Waarom is verstandelijk beperkt de ziekte met de hoogste uitgave?

Waarom is verstandelijk beperkt de ziekte met de hoogste uitgave?

Dementie en verstandelijke beperkingen (inclusief Downsyndroom) zijn veruit de duurste aandoeningen binnen deze diagnosegroep. De zorguitgaven voor psychische stoornissen zijn zo hoog omdat veel psychische stoornissen chronisch van aard zijn en vaak gepaard gaan met langdurige perioden met intramurale zorg.

Hoe maak je een stormband vast?

Je moet te allen tijde een veer tussen de stormband en de stormanker bevestigen. De veer vangt namelijk bij harde wind de klap op zodat de voortent niet beschadigd. Een stormband werkt het best wanneer deze 1,5 tot 2 meter van de tent af wordt afgespannen.

Wie ongezond leeft moet meer zorgpremie betalen?

Ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat mensen die ongezond leven, bijvoorbeeld roken of veel drinken, meer zorgpremie moeten betalen. Dat meldt het CBS aan de hand van onderzoek. 41 procent van de Nederlanders vindt dat mensen die zwaar drinken meer moeten betalen voor hun basisverzekering.

Wat is het zorgpad?

Een zorgpad geeft helderheid over de stappen in het zorgproces; het geeft aan welk traject een patiënt doorloopt en wie op welk moment welke acties onderneemt. Het zorgpad is niet gericht op de individuele patiënt, maar helpt bij het maken en organiseren van de zorgverlening voor een bepaalde groep patiënten.

Wat is de ketenzorg?

Bij de zorg van sommige chronische aandoeningen is de hulp van meerdere artsen en zorgverleners nodig. Bijvoorbeeld de huisarts in samenwerking met een diëtist en een fysiotherapeut of oefentherapeut. Dit noemen we ketenzorg.

Hoe ontwikkel je een zorgpad?

Bij de ontwikkeling van een zorgpad zijn pati- enten én alle zorgverleners (in de keten) betrokken. Patiëntparticipatie speelt een centrale rol; de patiënt kan al in een vroeg stadium betrokken worden. Een protocol, richtlijn of evidence based practice kan dienen als uitgangspunt.

Welke gezondheidsproblemen komen voor bij mensen met een verstandelijke beperking?

Veroudering bij mensen met verstandelijke beperkingen kan zorgen voor bepaalde gezondheidsproblemen en gezondheidsrisico’s. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dementie, slechthorendheid en visuele beperkingen. Op de website van de VGN vind je een overzicht van deze gezondheidsproblemen en risicofactoren.

Welke aandoeningen ziekten komen vaker voor bij mensen met een verstandelijke beperking?

Bepaalde chronische ziekten en gezondheidsproblemen komen zelfs vaker voor bij mensen met een verstandelijke beperking (Maaskant, 2006; Evenhuis, 2011). Het gaat daarbij bijvoorbeeld om epilepsie, diabetes, zintuigelijke beperkingen en psychische problemen.

Welke modellen van ketenzorg zijn er?

het proces van ketenontwikkeling. Hierbij worden drie keten- modellen onderscheiden: het diensten-, transfer- en kluwenmodel. zelfmanagement en uitgevoerd door meerdere zorgverleners, waarbij er één hoofdbehandelaar is.

Wie zitten er in de ketenzorg?

Bij de behandeling van een chronische aandoening kunnen onder meer huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, medisch specialisten, diëtisten en fysiotherapeuten betrokken zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=8xRpq3-BBfY

Diagnoses

1 Epilepsie 3,2
2 Dermatomycose 55,5
3 Diabetes mellitus 61,5
4 Acute bovensteluchtweginfectie 62,4
5 Overmatig cerumen 29,5

Hoeveel 65-plussers in 2040?

In 2040, het hoogtepunt van het aantal 65-plussers, is naar schatting 26 procent van de bevolking 65-plusser, waarvan een derde ouder is dan 80 jaar. In 2012 waren er 686227 mensen van 80 jaar of ouder, in 2040 zijn dat er 1.554.742.

Wat is complexere zorg?

Complexe zorgvragen zijn vaak domein overstijgend: iemand heeft hulp nodig op verschillende leefgebieden of zorg die kennis uit verschillende disciplines vraagt. Dat de zorgvraag complexer wordt heeft meerdere oorzaken. De komende jaren neemt het aantal ouderen rap toe.

Waarom vergrijzing leidt tot complexere zorgvragen?

Door de vergrijzing zal de druk de zorg toenemen. Die druk is nu al hoog, mede door bestaande personeelstekorten in de ouderenzorg en (wijk)verpleging (33, 34) (zie webartikel Ouderdomsziekten zorgen voor grote druk op de zorg). Het gaat daarbij niet alleen om een tekort aan verpleegkundigen.

Gerelateerde berichten