Waarom Leonardo da Vinci en Michelangelo typische Renaissance kunstenaars waren?

Waarom Leonardo da Vinci en Michelangelo typische Renaissance kunstenaars waren?

Leonardo was een ware ‘homo universalis’ die naast het maken van tekeningen, schilderijen en frescos ook tijd besteedde aan wetenschap, architectuur en techniek. Hij maakt slechts enkele schilderijen, maar zijn ‘Mona Lisa’ en ‘Madonna in de Grot’ behoren tot de meest beroemde Renaissance werken.

Hoe belangrijk is het individu in de Renaissance?

Het individu werd belangrijk en werd in perspectivische ruimte uitgebeeld. Niet de herinnering aan antieke voorbeelden, maar het streven, alle fenomenen van de aardse werkelijkheid te pakken, opende de ogen voor de oudheid. Men bestudeerde de oudheid om de werkelijkheid te zien. Zo werd de mens de maat der dingen.

Waar komt de renaissance vandaan?

Ontstaan. De eerste tekenen van de Renaissance waren al merkbaar in het Italië van de 14e eeuw. Steden als Florence, Venetië en Milaan waren in deze tijd zelfstandige stadsstaten. Ze behoorden officieel tot het Heilige Roomse Rijk, maar werden niet zo sterk bestuurd door de keizer en de paus.

Waarom past de Mona Lisa bij de renaissance?

Van Da Vinci’s schilderijen is de Mona Lisa of La Gioconda (ca. 1503-1506) met haar geheimzinnige glimlach en het atmosferisch perspectief in het landschap op de achtergrond wel het beroemdste. De zachte, vervaagde contouren met kleuren die in elkaar overlopen in dit schilderij zouden een vinding zijn van Leonardo.

Waarom past de Mona Lisa in de renaissance?

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci (1503-1507, Louvre). Deze periode van culturele bloei werd onder meer gekenmerkt door een vernieuwde belangstelling voor de klassieke oudheid. Het humanisme was de intellectuele basis van de hele renaissancebeweging.

Wat is een individualistische samenleving?

Verschijnsel dat binnen een cultuur de onderlinge banden tussen individuen vrij los zijn. In een individualistische samenleving wordt het belangrijk gevonden dat elk mens voor zichzelf en zeer directe naasten zorgt en sterk gericht is op het bereiken van persoonlijke doelen.

Related Posts