Inhoudsopgave
Waarom voelde de Duitsers zich verraden in 1918?
De Duitsers hadden gehoopt dat de geallieerden vergevingsgezinder zouden zijn nu Duitsland een democratie was. Ook was men van een matigende invloed van de Verenigde Staten uitgegaan. Het verdrag bracht daarom een tweede grote schok teweeg onder de Duitse bevolking.
Wie heeft het vredesverdrag opgesteld?
In januari 1919 begonnen de geallieerden aan het opstellen van het vredesverdrag in Versailles, nabij Parijs. De Duitsers hadden hier weinig tot geen invloed op. De hoofdrolspelers bij het maken van het verdrag waren Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Welke gebieden moest Duitsland afstaan Verdrag van Versailles?
In deel 2 en 3 werden de nieuwe grenzen voor Duitsland bepaald. Zo kreeg Frankrijk het deel Elzas-Lotharingen en Denemarken kreeg Noord-Sleeswijk (wat erg raar was, omdat Denemarken niet met de oorlog was betrokken). De andere delen gingen naar Polen, Litouwen, België en Tsjecho-Slowakije.
Wie heeft de Volkenbond opgericht?
10 januari 1920Volkenbond / Opgericht
Waarom tekenden de Duitsers het Verdrag van Versailles?
De Bondskanselier tekende omdat de Duitsers anders hun land zouden kwijt raken. In Duitsland werd dit verdrag daarom ookwel het Verraad van Versailles genoemd. Het verdrag van Versailles en zijn artikelen zouden uiteindelijk Duitsland een minder sterk land maken.
Wat is het 14 punten programma?
De veertien punten (Het verbod op geheime diplomatie.) Absolute vrijheid van scheepvaart op zee, buiten de territoriale wateren, zowel in vredes- als in oorlogstijd. Afschaffen, zoveel als mogelijk, van alle economische barrières − met een ander woord vrijhandel.
Welk gevolg op korte termijn had de nederlaag van 1870 voor het Franse grondgebied?
Het resultaat was een Franse nederlaag en de oprichting van het Duitse keizerrijk. Deze nieuwe verenigde Duitse staat, onder de leiding van Pruisen, had van Duitsland een dominante staat gemaakt binnen Europa. Met deze oorlog werd wel de basis gelegd voor decennia van spanningen tussen Duitsland en Frankrijk.
Is het Schlieffenplan gelukt?
Von Schlieffen zelf toonde zich een tegenstander van de wijzigingen die zijn opvolger aanbracht. Analyses in de jaren tachtig wezen echter op een vergroting van het aantal divisies dat Von Moltke hierdoor effectief via België kon inzetten. Maar feit is dat zijn aangepaste Schlieffenplan mislukte.
Waarom was het Dawesplan nodig?
Het Dawesplan was een plan van de Geallieerden na de Eerste Wereldoorlog om te zorgen dat Duitsland zijn herstelbetalingen aan o.a. Frankrijk en België konden afbetalen. Duitsland moest namelijk volgens het Verdrag van Versailles alle gemaakte schade terugbetalen.