Waarom werd Berlijn in twee delen gesplitst?

Waarom werd Berlijn in twee delen gesplitst?

De opdeling van Duitsland is aanvankelijk tijdelijk en enkel bedoeld om de grootmacht na de oorlog in te dammen. Na zo’n vier jaar komen de bezetters onderling in conflict. We staan aan het begin van de Koude Oorlog en Oost en West denken anders over hoe Europa eruit moet zien in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

Hoe is West-Berlijn ontstaan?

1949West-Berlijn / Opgericht

Hoe is Oost en West Duitsland ontstaan?

Het land ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland. Officieel bestond de DDR van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990, de dag van de Duitse hereniging. Die dag werden de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland tot één land, het tegenwoordige Duitsland, herenigd.

Wat is het verschil tussen Oost en West-Berlijn?

West Berlijn was daarmee een “echte westerse stad” met alle vrijheden die in de BRD ook golden. Oost Berlijn was als onderdeel van de DDR communistisch en werden burgers beperkt in vrijwel hun hele leven en gecontroleerd door o.a. de Stasi (Staats Sicherheidsdienst – geheime dienst).

Hoe werd Berlijn verdeeld na de Tweede Wereldoorlog?

West-Berlijn werd omringd door de DDR en ging de facto deel uitmaken van de Bondsrepubliek, terwijl Oost-Berlijn de facto deel uitmaakte van de DDR. De DDR en Oost-Berlijn waren voor westerlingen niet of nauwelijks toegankelijk, ook niet vanuit West-Berlijn.

Hoe werd West-Berlijn bevoorraad?

De Berlijnse Luchtbrug wordt ingesteld (1948) Tot en met 12 mei 1949 wordt West-Berlijn via de lucht bevoorraad. Nadat in de westelijke bezettingszones van Duitsland de D-mark was ingevoerd, voerde de Sovjet-Unie op 23 juni 1948 een eigen munt in voor de Sovjet-bezettingszone en Berlijn.

Waarom is de Berlijnse Muur ontstaan?

In 1961 besloten Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. In enkele weken tijd werd een zwaarbewaakte betonnen hindernis met prikkeldraad opgeworpen rondom West-Berlijn.

Wie waren de baas in West Duitsland?

Presidenten

  • 1949-1959: Theodor Heuss.
  • 1959-1969: Heinrich Lübke.
  • 1969-1974: Gustav Heinemann.
  • 1974-1979: Walter Scheel.
  • 1979-1984: Karl Carstens.
  • 1984-1990: Richard von Weizsäcker (tot 1994 in het verenigde Duitsland)

Related Posts