Inhoudsopgave
Wat deden de vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Aan het eind van de oorlog hebben 20 miljoen vrouwen hun bijdrage aan de oorlogsindustrie geleverd. Ze gaan aan het werk als conductrices, ze controleren vliegtuigen, ze rijden op bussen, kranen, taxi’s en tractors en ze verladen vracht, bouwen zweefvliegtuigen en werken in houtmolens, staal fabrieken en scheepswerven.
Wat deden vrouwen in de oorlog?
Ze gingen kleding breien voor de gemobiliseerde mannen, armlastigen helpen, entertainment voor soldaten verzorgen en eventuele gewonden verplegen. Dat was niet heel anders dan wat ze voor de oorlog deden.
Wat deden vrouwen in het verzet?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen vrouwen actief deel aan het verzet. Ze brachten bonkaarten, verzetskranten en wapens weg, verzamelden informatie over vijandelijke troepenbewegingen, namen onderduikers in huis of gaven leiding aan een verzetsgroep.
Wat deden de vrouwen in het verzet?
Tijdens de oorlog wisten vrouwen traditionele ideeën over genderrollen tegen de bezetter te gebruiken. Veel vrouwen namen actief deel aan het verzet, onder andere door het beschermen van onderduikers, het verspreiden van pamfletten en wapens en het plegen van aanslagen op agenten en officieren.
Hoeveel vrouwen zaten er in het verzet?
Na uitgebreid archiefonderzoek en contact met nabestaanden van verzetsvrouwen naar aanleiding van oproepen aan het publiek, is een lijst van bijna 1200 vrouwen gevormd, die in Noord-Holland in het verzet zaten. En deze lijst wordt nog steeds aangevuld.
Wat gebeurde er met Moffenmeiden?
Tijdens de bevrijdingsfeesten werden in zeker honderd dorpen en steden in Nederland moffenmeiden kaalgeschoren tijdens volksgerichten. Dit gebeurde niet alleen hier maar ook in Frankrijk, België, Italië, Denemarken en Noorwegen: overal moesten vrouwen boeten voor hun relaties met de vijand.
Waren er ook goede Duitsers?
Met de meeste dienstplichtige militairen hadden we een goede band. Eén van hen, een zekere Heinz, waarschuwde mijn vader voor de razzia van oktober 1944.” De Wehrmacht beval destijds alle mannen in de leeftijd tussen 17 en 40 jaar zich te melden voor dwangarbeid in Duitsland.
Wat is de betekenis van NSB?
Eigenlijk: een lid van de Nationaal-Socialistische Beweging, een in 1931 (door Anton Mussert) opgerichte fascistoïde partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers maar daarvoor niet beloond werd met regeringsdeelname.
Hoe lang mogen vrouwen al stemmen?
Vrouwenkiesrecht in Nederland is het recht van vrouwen in Nederland om bij verkiezingen te stemmen en verkozen te worden. Nederlandse vrouwen kregen in 1917 passief kiesrecht en in 1919 actief kiesrecht. Sinds 28 september 1919 heeft Nederland algemeen kiesrecht.