Wat deed een volkstribuun?
Tribunus plebis of volkstribuun is een belangrijk ambt in de Romeinse Republiek. De belangrijkste functie van deze volkstribunen was het behartigen van de belangen van de plebejers (‘het gewone volk’) tegenover het patriciaat.
Was het Romeinse Rijk een democratie?
Het Romeinse Rijk heeft in haar lange geschiedenis verschillende soorten bestuursvormen gekend. Zo is de bekendste vorm het keizerrijk. Rome is echter ook lange tijd bestuurd geweest door een volksvertegenwoordiging, maar een echte democratie was het echter niet.
Welke macht had de Senaat?
De Senaat en de Kamer maken wetten. Ze vormen de federale wetgevende macht, samen met de koning. De koning moet immers mee de wetten ondertekenen. Voor de belangrijkste wetten (zoals de Grondwet en wetten die de organisatie van de Staat regelen) moeten de Senaat en de Kamer akkoord gaan over precies dezelfde wettekst.
Welke macht heeft de Volksvergadering?
De Volksvergadering is een vorm van directe democratie waarbij de burgers van wijken, gemeenten en provincies regelmatig bijeenkomen om over wetsvoorstellen te beraadslagen en te stemmen. Vanaf het eind van de 5e eeuw v. Chr. ontwikkelde deze volksvergadering-democratie zich in het klassieke Athene.
Hoe groeide het Romeinse Rijk uit tot een wereldrijk?
Al tijdens de Republiek was het rijk uitgebreid tot in Klein-Azië (nu Turkije), Spanje en Palestina. Caesar had Gallië veroverd en ook Egypte werd later ingelijfd. Nog steeds waren de Romeinen aan het uitbreiden: naar Germanië, Brittannië, de Alpenlanden, de Balkan en het zuidelijk deel van het huidige Nederland.
Waarom was de Romeinse republiek niet democratisch?
Dat is niet zo democratisch als het lijkt, want lang niet iedereen is staatsburger. Naarmate de Romeinen steeds meer land veroveren en er steeds meer staatsburgers komen, wordt het houden van volksvergaderingen natuurlijk ook steeds lastiger. Zo wordt de Volksvergadering zwakker en de Senaat sterker.