Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als bougie kapot is?
Wanneer een bougie versleten is, dan kunt u dit vaak herkennen aan een aantal symptomen. Het meest voorkomende symptoom is een hapering van de ontsteking. En in sommige gevallen zal de auto zelfs helemaal niet meer starten. Voor de ontbranding van de motor zullen de bougies namelijk moeten vonken.
Wat doet een bougie?
De bougie is een onderdeel van het ontstekingssysteem van een verbrandingsmotor. De bougie ontsteekt het samengeperste lucht-brandstof mengsel in de verbrandingsmotor door middel van een elektrische vonk.
Hoe kun je zien als een bougie kapot is?
U kunt echter ook zelf nagaan of er wellicht een probleem is, door te letten op de volgende vijf symptomen van versleten bougies:
- De auto trekt minder goed op.
- Een hoger brandstofverbruik.
- Sputterende of haperende motor.
- Motorstoringslampje gaat branden.
- Moeilijk startende motor of uitvallen tijdens stationair draaien.
Hoe weet je welke bougies je nodig hebt?
Zo speelt de frequentie waarmee u uw auto gebruikt een rol, maar de levensduur hangt ook af van het soort bougie dat in uw motor zit. Gemiddeld gaan bougies zo´n 50.000 kilometer mee. Iets langer gaat vaak nog wel, maar vervang bougies liever wat te vroeg dan te laat.
Hoe maak je een bougie los?
Een bougie draai je altijd linksom los. Denk aan het losdraaien van de dop van bijvoorbeeld een colafles. In het begin moet je wat kracht uitoefenen omdat de bougie vast kan zitten. Na een halve of hele slag merk je dat het draaien soepeler gaat.
Wat is er als je bougie niet vonkt?
Bougies en bobine hebben massa nodig Vonkt de bougie niet, probeer dan een nieuwe bougie en kijk of die wel vonkt op dezelfde manier. Als de bougie wel vonkt dan weet je zo goed als zeker dat je geen elektrisch probleem hebt. Geeft je bougie geen vonk en een nieuwe bougie ook niet dan is het zaak verder te gaan zoeken.
Kun je zelf bougies vervangen?
Met het juiste gereedschap is de vervanging van bougies ook voor doe-het-zelvers meestal geen probleem. Treden er toch problemen op, kan men zich eventueel met de vuistregels behelpen, maar let er wel op dat dit geen optimale oplossing is.