Wat is een icoon in de kunst?

Wat is een icoon in de kunst?

Een icoon is een kunstwerk met bepaalde religieuze kenmerken. Het woord icoon betekent beeld en gelijkenis. Onderwerpen voor iconen zijn Christus, de Moeder Gods, engelen, heiligen en christelijke feesten en gebeurtenissen uit de Bijbel.

Wat is een icoon geschiedenis?

Een icoon is een portret van Christus, Maria, van Heiligen en Profeten of van taferelen uit het Oud- en Nieuw-Testament. Iconen behoren tot de religieuze schilderkunst. Het woord ‘ikoon’ is afgeleid van het Griekse woord eikon of eikoon, dat afbeelding betekent.

Wat zijn iconen orthodoxe kerk?

Het woord “icoon” is afgeleid van het Griekse woord “eikon”, dat beeld of beeltenis betekent. Iconen zijn religieuze objecten die een belangrijke functie hebben binnen de Oosterse Orthodoxe kerk. De orthodoxe kerk heeft drie openbaringen: de bijbel, de traditie en de iconen.

Wat is de waarde van een icoon?

Antieke iconen zijn normaliter geschilderd op een massief paneel dat doorgaans voorzien is van een houten wig die het kromtrekken tegengaat. Het gebruik van aan elkaar gelijmde stukken hout wijst op een late productie, vermoedelijk 20ste eeuws. Het is geen namaak, maar ‘jong’. De waarde ligt rond de 150 euro.

Wat is een icoon betekenis?

Een icoon, eikoon in het Grieks, betekent afbeelding. Het is een voorstelling van Christus en de heiligen in de Grieks-katholieke kerkelijke kunst. De iconenschilderkunst is ontstaan in het Byzantijnse Rijk en zij bereikte haar hoogtepunten vooral in Rusland.

Hoe wordt een icoon gemaakt?

Naast houten dragers, werden iconen echter ook uit harde materialen zoals metaal, ivoor en zelfs steen gemaakt.

Wat is de betekenis van icoon?

Wat betekent het woord iconisch?

iconisch bijv. naamw. kenmerkend voor iets of iemand Voorbeelden: `een iconische foto van vlak na de aanslag`, `een iconische uitspraak van de oud-premier `Synoniem: beeldend 1 definitie op Encyclo Beeldend van aard, als een beeld.

Wat is je idool?

een persoon die verheerlijkt wordt. ♢ Het idool trad voor duizenden mensen op in de concerthal. 2. (religie) persoon of voorwerp dat als een godheid wordt aanbeden.

Wat is een ander woord voor icoon?

afbeeldsel, afdruk, beeld, beeltenis, icoon, illustratie, plaat, plaatje, portret, prent, representatie, voorstelling, weergave. beeld (zn) : afbeelding, filmbeeld, foto, icoon.

Is het de of het icoon?

Volgens de recente woordenboeken is zowel de icoon als het icoon juist. De icoon heeft de oudste papieren. Als we op de woordenboeken afgaan, kunnen de icoon en het icoon in alle betekenissen gebruikt worden.

Wat is een ironie?

Ironie is een manier om op bedekte, milde wijze de spot te drijven met iets of iemand, bijvoorbeeld door het tegenovergestelde te zeggen van wat men bedoelt, of door sterk te overdrijven. Wat had hij weer een gewéldige broek aan.

Related Posts