Wat is een psycholoog?

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is opgeleid om gedrag van mensen te bestuderen. De meeste psychologen werken met cliënten. Zij behandelen en helpen cliënten om beter te worden of coachen (begeleiden) cliënten in hun eigen ontwikkeling.

Kun je zomaar naar een psycholoog?

Misschien wil je graag bij een psycholoog langs, maar ga je liever niet eerst met je verhaal naar de huisarts voor een verwijzing. Kan je direct naar een psycholoog, zonder verwijzing? Ja, dat kan. Je kan zowel met als zonder verwijzing psychologische zorg krijgen.

Kan iedereen psycholoog worden?

In Nederland is de titel ‘psycholoog’ niet wettelijk beschermd. Iedereen kan zich psycholoog noemen en een praktijk starten, ongeacht opleiding en werkervaring.

Wat is psychologie?

Psychologie is een wetenschap waarbij het gedrag en de geest bestudeerd wordt Psychologie is afkomstig uit het Oud Grieks. ‘Psyche’ betekent ‘geest’, ‘ologie’ betekent ‘gebied van studie. ‘ De letterlijke betekenis is ‘de studie van de geest.

Wat voor soort psychologen zijn er?

Welke richtingen zijn er allemaal in de psychologie?

  • Klinische psychologie. De richting klinische psychologie is wellicht de bekendste.
  • Kind en jeugdpsychologie.
  • Arbeids- en organisatiepsychologie.
  • Klinische neuropsychologie.
  • Cognitieve Psychologie.
  • Andere richtingen.

Wat is beter psycholoog of psychiater?

Een psychiater is over het algemeen vooral geïnteresseerd in mentale stoornissen en hoe dit via een medische behandeling (vaak met medicatie) verbeterd kan worden. Een psycholoog is over het algemeen meer geïnteresseerd in menselijk gedrag en de onderliggende hersen-processen en hoe deze veranderd zouden kunnen worden.

Kan ik naar een psycholoog zonder dat mijn ouders het weten?

Beide gezagdragende ouders moeten toestemming geven, ook als je ouders gescheiden zijn. Vanaf zestien jaar ben je voor de WGBO meerderjarig. Je mag dan zelfstandig, dus zonder dat je ouders erbij betrokken zijn, in behandeling gaan. Ze kunnen ook geen informatie meer opvragen over je behandeling.

Kan je psycholoog worden met HBO?

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kinderpsychologie of klinische psychologie. Met de (hbo) opleiding Toegepaste Psychologie kun je geen psycholoog worden, maar kom je wel in hetzelfde werkgebied terecht. Om toegelaten te worden tot de studie psychologie maakt het niet uit welk profiel je hebt op de middelbare school.

Wat zijn redenen om naar een psycholoog te gaan?

Slaapproblemen, depressies, vastgelopen relaties, trauma’s, burn-out, angsten, rouw- en verliesverwerking, maar er zijn nog veel meer klachten waarvoor je bij ons terecht kunt. Niets is raar of vreemd. Bedenk dat wij dagelijks mensen spreken met uiteenlopende klachten en vragen.

Wat doet een psycholoog bij een depressie?

De psycholoog maakt meestal een behandelplan. Samen bekijkt u het probleem waarmee u worstelt. U leert anders naar uzelf en naar uw omgeving te kijken. Vaak lukt het dan te ontdekken waarom u zich zo ellendig voelt en wat u daaraan kunt doen.

Related Posts