Wat is opbrengstgericht leiderschap?

Wat is opbrengstgericht leiderschap?

Opbrengstgericht werken is een begrip wat u vast niet vreemd in de oren zal klinken. Kortgezegd betekent het dat u systematisch en doelgericht werkt aan het verbeteren van de leerprestaties. Aan de hand van de leerprestaties stelt de school doelen op en wordt er een plan gemaakt om deze doelen te bereiken.

Wat voor rechtsvorm is een school?

Reacties. Er is niet één vaste rechtsvorm. Veel scholen zijn onderdeel van een stichting; sommige scholen zijn een direct onderdeel van de gemeente of ander overheidsorgaan. Een ‘schoolvereniging’, waar je lid van kunt of moet worden, komt (in ieder geval bij basisscholen) ook voor.

Is een school een stichting of een vereniging?

Daarbij kan het dagelijks bestuur worden uitgeoefend door een bestuurscomissie, stichting of een openbaar rechtspersoon. Het bijzonder onderwijs wordt bestuurd door een stichting of vereniging. Tegenwoordig zie je veel bovenschoolse besturen, die dus de eindverantwoordelijkheid dragen over meerdere scholen.

Is een school een rechtspersoon?

In de Wet op het primair onderwijs is bepaald dat de rechtspersoon die zo’n school vervolgens in stand houdt, het bevoegd gezag van een bijzondere school is. Simpeler gezegd: het is de vereniging of stichting waar de school vanuit gaat, die de uiteindelijke zeggenschap daarover heeft.

Wat houdt opbrengstgericht werken in?

Opbrengstgericht werken is erop gericht om de onderwijskwaliteit te verbeteren. De kern is dat de leerkrachten zich hun onderwijs aanpassen aan de hand van de meetbare resultaten. Het verbeteren van de resultaten start met een grondige analyse naar de achterliggende oorzaken.

Wie staat er boven een school?

Een schooldirecteur heeft de leiding over een school. Iedere school heeft verplicht minimaal één directeur. Maar een schooldirecteur kan ook taken hebben op meerdere scholen.

Is een school een vzw?

Het schoolbestuur is vaak een vereniging zonder winstoogmerk (vzw). De grootste groep, de katholieke scholen, zijn vertegenwoordigd door de koepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Daarnaast zijn er in het vrij onderwijs 4 organisaties.

Related Posts