Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de 3 fases van water?
- 2 Hoe werkt de watercyclus?
- 3 Wat is de juiste volgorde van de waterkringloop?
- 4 Wat is de korte kringloop van water?
- 5 Wie ontdekte waterkringloop?
- 6 Wat is de hydrologische kringloop?
- 7 Welke waterkringloop komt het meeste voor op aarde?
- 8 Welke kringloop komt het meest op aarde voor?
Wat zijn de 3 fases van water?
Water komt voor in drie verschillende toestanden (of drie fasen): vaste fase, vloeistoffase en gasfase. Vaste fase: de deeltjes in een vaste stof zijn sterk aan elkaar gebonden. IJsblokjes behouden hun vorm ongeacht het vat waarin ze zich bevinden.
Hoe werkt de watercyclus?
De waterkringloop zijn de stappen die er voor zorgt dat water verdampt, er wolken komen en dat uit de wolken weer neerslag valt. In het plaatje hiernaast zie je de waterkringloop in beeld. Water verdampt door opwarming van de zon en dit worden wolken in de lucht. Het proces dat waterdamp wolken worden heet condenseren.
Wat is de juiste volgorde van de waterkringloop?
1 Volg de weg van het (zee)water in de korte waterkringloop en zet de onderstaande begrippen in de juiste volgorde: afkoeling, verdamping, neerslag, wolken, zeewater. Start de ’tour’ van de lange waterkringloop. 3 Waterdamp (in de lucht) kan afkoelen.
Hoe verdwijnt water?
Lange kringloop De zogenaamde ‘lange waterkringloop’ bevat een extra lus, het water wordt vanuit het grondwater door planten en bomen opgenomen. Dit water verdampt grotendeels weer door de bladeren en komt zo als waterdamp in de lucht terecht. De mens gebruikt al sinds tijden grondwater als bron van drinkwater.
Wat gebeurd er als water verdampt?
Bij verdamping neemt het volume van totale hoeveelheid stof in het algemeen toe. Een kopje vloeibaar water kan op die manier een hele kamer vullen van waterdamp. Verdampen is altijd vanuit de vloeibare fase; als een vaste stof verandert in een gas dan noemt men dit sublimeren.
Wat is de korte kringloop van water?
Als oppervlaktewater, zoals zeewater, verdampt en er wolken worden gevormd, kunnen winden het opgeslagen water meevoeren. Als water weer condenseert en in neerslag weer in zee terechtkomt spreken we van een korte waterkringloop.
Wie ontdekte waterkringloop?
De idee van de waterkringloop zoals die hieronder wordt uitgelegd, komt oorspronkelijk van Viktor Schauberger, een natuurwetenschapper uit het begin van de 20ste eeuw die door observatie van de natuur zeer veel ontdekkingen heeft gedaan. De waterkringloop is een van die ontdekkingen.
Wat is de hydrologische kringloop?
Al het water in de natuur maakt onderdeel uit van de hydrologische kringloop, oftewel de waterkringloop. Het komt erop neer dat water diverse stappen doorloopt en uiteindelijk weer aan het begin van de kringloop uitkomt, waarna de cyclus overnieuw begint. De motor van dit proces is de zon.
Wat zijn fasen van een stof?
Een stof kan voorkomen in 3 fasen (of toestanden): Gas, vloeistof en vast. Er worden afkortingen gebruikt voor de verschillende stoffen. Een vaste toestand geef je aan met (s), van het Engelse solid. De vloeibare toestand geef je aan met (l), van het Engelse liquid.
Wat is condenseert?
Condenseren is het overgaan van een gasvormige toestand naar een vloeibare toestand. Condenseren is het tegenovergestelde van verdampen. Als een vloeistof condenseert geeft het warmte af. Door een gas te comprimeren wordt het warm.
Welke waterkringloop komt het meeste voor op aarde?
De grote waterkringloop is iets ingewikkelder. Dit is bijvoorbeeld het geval op het moment dat water uitregent boven land, en vervolgens in de bodem terecht komt en hierna wordt opgenomen door planten. Vervolgens kan het water bijvoorbeeld via bladeren weer verdampen en als waterdamp weer verder reizen.
Welke kringloop komt het meest op aarde voor?
Het boven wateroppervlakken verdampte water condenseert en valt als neerslag terug. Aangezien het aardoppervlak voor 2/3 deel wordt bedekt met water, komt deze kringloop het meest voor. Het verdampte water valt als neerslag terug op land en komt uiteindelijk terug in zeeën en oceanen.