Welke notariskosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting?

Welke notariskosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting?

Voor een particulier zijn notariskosten zeer beperkt aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Aftrekbaar zijn kosten rondom het krijgen van een hypotheek. Wat is wel aftrekbaar? De notariskosten voor het opstellen van een hypothecaire lening mag je dus aftrekken voor de Inkomstenbelasting.

Wat zijn de kosten van een lening aftrekbaar?

De kosten zelf mogen namelijk nooit van het belastbaar inkomen worden afgetrokken. De rente die je betaalt als je een eventuele lening afsluit echter weer wel. Simpel gezegd zijn enkel en alleen de rentekosten aftrekbaar.

Welke kosten mag u aftrekken?

Veel kosten mag u niet aftrekken, zoals kosten waarvoor u al een vergoeding krijgt. Waarmee u nog meer rekening moet houden, leest u bij Voorwaarden aftrek zorgkosten. Andere kosten mag u maar voor een deel aftrekken of alleen onder bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden vindt u in de lijst onder ‘Aftrekbaar’.

Wat zijn de notariskosten voor een verklaring van erfrecht?

Notariskosten voor het opstellen van een verklaring van erfrecht kunnen wel verschillen. Een ingewikkelde aangifte voor de erfbelasting kun je beter door de notaris laten invullen. Deze belasting is niet aftrekbaar. Niet aftrekbaar voor de ondernemer: privézaken. Als een ondernemer privézaken regelt dan zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Waar zijn de notariskosten aftrekbaar?

Hierbij kun je ook denken aan notariskosten. De kosten voor advies, het oprichten van een BV of voor het kopen van een bedrijfspand zijn dan dus aftrekbaar. Voor een IB-ondernemer zijn de kosten aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting en voor een BV voor de vennootschapsbelasting (VPB).

Wat zijn de notariskosten voor een woning kopen?

Wanneer u een woning gaat kopen, krijgt u doorgaans te maken met twee soorten kosten voor de notaris: Notariskosten voor de financiering van de woning of ander registergoed; Notariskosten voor de levering – de overdracht – van de woning. Meenemen in aangifte inkomstenbelasting. De notariskosten voor de financiering zijn aftrekbaar.

Related Posts