Inhoudsopgave
- 1 Welke ongunstige bijverschijnselen kan het gebruik van de pil hebben?
- 2 Hoe lang duren bijwerkingen van de pil?
- 3 Kan je vermoeid raken door de pil?
- 4 Heeft de pil invloed op je slaap?
- 5 Welke anticonceptie bij hoge bloeddruk?
- 6 Wat is de bijwerking van de pil?
- 7 Kan de pil hoge bloeddruk veroorzaken?
- 8 Wat doet de pil met je hormoonhuishouding?
- 9 Kun je midden in een strip stoppen met de pil?
- 10 Kan je afvallen als je stopt met de pil?
- 11 Kan je last krijgen van de pil?
Welke ongunstige bijverschijnselen kan het gebruik van de pil hebben?
gespannen borsten; een beetje bloedverlies tussen menstruaties door; vocht vasthouden; emotionele of sombere stemming.
Hoe lang duren bijwerkingen van de pil?
Bijwerkingen van de pil komen vooral voor als u met de pil begint. Voorbeelden zijn gevoelige of gespannen borsten; hoofdpijn; stemmingsveranderingen; misselijkheid; gewichtstoename of doorbraakbloedingen. Ze gaan doorgaans binnen enkele dagen tot maanden over. Houdt u er last van, overleg dan met uw huisarts.
Hoe lang moet je lichaam wennen aan een nieuwe pil?
Over het algemeen moet je je lichaam drie maanden de tijd geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Als je klachten te erg zijn of na drie maanden niet verdwijnen, kun je het beste je arts raadplegen. Vaak zijn de bijwerkingen gerelateerd aan het hormoon in jouw anticonceptiemiddel.
Kan je ziek worden van de pil?
Onder vaak voorkomende bijwerkingen staan daarnaast onder meer depressieve stemming en stemmingsveranderingen. Ook hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, pijn in de borsten en gewichtstoename worden vaak genoemd. Dit alles komt voor bij 1 tot 10 procent van de gebruiksters.
Kan je vermoeid raken door de pil?
Bijwerkingen van de pil Vanaf het begin had ik al veel last van bijwerkingen. Ik voelde me vaak moe en lusteloos en was prikkelbaar. Na twee jaar stopte ik met het slikken van de pil, van de bijwerkingen had ik al snel geen last meer. Toen ik al enige tijd een vaste relatie had begon ik toch weer met de pil.
Heeft de pil invloed op je slaap?
Minder bekend is echter dat de anticonceptiepil ook een invloed zou kunnen hebben op slaap. Uit het onderzoek van Hicks en Cavanaugh (1982) blijkt dat vrouwen aan de anticonceptiepil meer behoefte hebben aan slaap gedurende de derde fase van de menstruale cyclus.
Kun je moe worden van de pil?
De pil oefent zijn werking niet alleen uit op de eierstokken en baarmoeder, de hormonen vinden ook hun weg naar het brein. Sommige vrouwen zeggen zich somber te voelen, terwijl andere vrouwen juist opknappen van de pil.
Kun je overgeven door de pil?
Wanneer u binnen drie uur na het innemen van de pil moet braken of last heeft van waterdunne diarree, neem dan enkele uren later een nieuwe pil in uit een reservestrip. Neem de pil pas in als de misselijkheid wat is afgenomen.
Welke anticonceptie bij hoge bloeddruk?
Minipil, het subdermaal implantaat Implanon, Mirena en koperspiraaltjes kunnen bij deze lichte vorm van hypertensie probleemloos worden voorgeschreven: cat. 1. systolisch (bovendruk) > 160 of diastolisch (onderdruk) > 100.
Wat is de bijwerking van de pil?
Bijwerkingen pil. De pil is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen: de pil met één hormoon (progestageen) en de combinatiepil die twee hormonen (progestageen en oestrogeen) bevat.
Wanneer kun je stoppen met de pil?
Na het stoppen met de pil kun je enige tijd last hebben van wat klachten. Veel voorkomende klachten zijn buikpijn, onregelmatige menstruatie en afvallen. Zodra je stopt met de pil zal je lichaam namelijk de hormoonproductie weer zelf op gang brengen, wat even kan duren.
Waarom doorslikken van de pil?
Het doorslikken van de pil kan dus geen enkel kwaad. Het zal zelfs veel premenstruele klachten verminderen, zoals irritaties, hoofdpijn, buikpijn en stemmingwisselingen. Het is dus ook geheel je eigen keuze om de pil door te slikken. Wanneer je niet veel last van doorbraakbloedingen wilt hebben kun je het beste 2 of 3 strippen doorslikken.
Kan de pil hoge bloeddruk veroorzaken?
De kans op hypertensie en cardiovasculaire complicaties als gevolg van de anticonceptiepil is klein. Het achterwege laten van bloeddrukmetingen voor en tijdens pilgebruik, zoals geadviseerd in de huidige NHG-standaard ‘Hormonale anticonceptie’, is verdedigbaar, mits geen andere risicofactoren voor hypertensie bestaan.
Wat doet de pil met je hormoonhuishouding?
De pil werkt door de aanmaak van lichaamseigen geslachtshormonen te onderdrukken. Vrouwen die synthetisch progesteron en oestradiol binnenkrijgen, gaan zelf minder van deze hormonen aanmaken. Het resultaat is dat zij geen pieken en dalen meer hebben zoals in een normale cyclus.
Welke pil heeft weinig hormonen?
Anticonceptie zonder hormonen De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely.
Kun je in het midden van je strip stoppen met de pil?
Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.
Kun je midden in een strip stoppen met de pil?
Ja. Je kan op elk moment stoppen met de pil. Je bent dan wel meteen niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Kan je afvallen als je stopt met de pil?
Ik had voor mijn gevoel minder honger en kon ongezond eten beter laten. Na enkele maanden was ik 4 kilo kwijt en dat zag ik vooral aan mijn heupen. Ik vond het direct heerlijk dat ik niet aan de pil hoefde te denken: wat een vrijheid.
Is de pil niet betrouwbaar als je vergeet of laat inneemt?
De pil is niet of minder betrouwbaar als je ze vergeet of te laat inneemt, en in combinatie met sommige geneesmiddelen. Als dat niet zo is, vraag dan bij je huisarts om een pil met een andere samenstelling. De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt.
Wanneer start je met de pil?
Starten met de pil. Als je voor het eerst met de pil start, neem je de pil op de eerste dag van je menstruatie. Je bent dan onmiddellijk beschermd tegen zwangerschap. Je kan ook op een ander moment starten. Maar gebruik dan de eerste 7 dagen naast je pil ook een condoom als je seks hebt.
Kan je last krijgen van de pil?
Bij langer gebruik van de pil, kan het zijn dat je last krijgt van: 1 Onregelmatige bloedingen of het geheel uitblijven van bloedingen 2 Verminderde zin in seks 3 Puistjes 4 Stemmingswisselingen 5 Gewichtstoename