Welke prijzen heeft het boek koning van Katoren gewonnen?

Welke prijzen heeft het boek koning van Katoren gewonnen?

Koning van Katoren is een jeugdboek van Jan Terlouw uit 1971. Het gaat over zeven opdrachten die de 17-jarige Stach moet vervullen om de nieuwe koning van het fictieve land Katoren te worden. Het boek is bekroond met de Gouden Griffel (1972) en met de Oostenrijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur (1973).

Welke opdrachten moest Stach doen?

De opdrachten die Stach van de ministerraad moet uitvoeren, zijn in volgorde:

  • Maak een eind aan het geschreeuw van de vogels van Decibel.
  • Het omhakken van de granaatappelboom in Wapenfelt.
  • Versla de draak van Smook.
  • Maak een einde aan de schuifelende kerken van Uikumene.
  • Genees de knobbelneuzen van Afzette-Rije.

Wie zijn de hoofdpersonen van het boek koning van Katoren?

Personen: Stach, Gervaas, Burgemeester van Decibel, Kim, Irena, Tara’s, Pantaar, Minister Seer en Geesje van Dorp. Samenvatting: Op de avond dat de koning van Katoren overlijdt wordt er een jongetje geboren: Stach.

Wat is de meest gebruikte dobbelsteen?

De meest gebruikte dobbelsteen is kubusvormig en heeft op de zes zijden de ogenaantallen 1 t/m 6, bij uitzondering als cijfers gegeven. Bij de gebruikelijke zestallige dobbelsteen tonen de vlakken haast nooit cijfers, maar een aantal punten, ogen genoemd, volgens een vast patroon gerangschikt.

Wat is een driezijdige dobbelsteen?

d3: Een driezijdige dobbelsteen heeft de vorm van een driezijdig prisma. d4: Een vierzijdige dobbelsteen heeft de vorm van een tetraëder of viervlak. Er is bij zo’n dobbelsteen geen bovenvlak, meestal staan er cijfers op de zijvlakken, rondom de hoekpunten.

Wat is de zuivere dobbelsteen?

Er bestaan ook dobbelstenen met een ander aantal vlakken. Een zuivere dobbelsteen is gemakkelijk te maken als de vorm een regelmatig veelvlak is, dat betekent met 4, 6, 8, 12 of 20 vlakken, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Wat is de afwijkende dobbelsteen?

Bij de gebruikelijke zestallige dobbelsteen tonen de vlakken haast nooit cijfers, maar een aantal punten, ogen genoemd, volgens een vast patroon gerangschikt. De hieronder genoemde afwijkende dobbelstenen hebben meestal niet de traditionele ogen, maar cijfers, soms te beginnen bij 1, soms bij 0.

Related Posts