Welke rechten heeft een zwangere werknemer?

Welke rechten heeft een zwangere werknemer?

Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.

Wat zijn de rechten van een zwangere vrouw?

Tijdens de zwangerschap

  • Aanpassing werk. De werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig je werk kunt doen tijdens je zwangerschap (en tijdens het geven van borstvoeding).
  • Extra pauze.
  • Rustplek.
  • Regelmatige werktijden.
  • Niet overwerken.
  • Doorbetaald doktersbezoek.
  • Niet bukken of tillen.
  • Zwangerschapsverlof.

Is zwanger vrouw een arbeidsongeschikt persoon?

Ziek, maar niet door zwangerschap of bevalling Als uw werkneemster zich ziek meldt vóór haar verlof, dan is het ‘gewoon’ verzuim en betaalt u haar loon door. Wordt uw werkneemster tijdens haar verlofperiode ziek, dan ontvangt u haar zwangerschapsuitkering en betaalt u haar loon door. Zij krijgt geen Ziektewetuitkering.

Wat moet werkgever doen bij zwangerschap?

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat een zwangere werknemer veilig en gezond kan werken tijdens de zwangerschap. Is dit niet mogelijk dan moet je de arbeidsomstandigheden in overleg aanpassen. Als werkgever ben je verplicht om risico’s voor zwangere werknemers en het ongeboren kind in kaart te brengen.

Hoeveel maanden Kolfrecht?

Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.

Hoe lang mag je werken als je zwanger bent?

Prenatale rust of zwangerschapsverlof is het verlof dat je vóór je bevalling opneemt. Als werknemer krijg je zes weken prenatale rust (acht bij een meerling), waarvan je verplicht bent één week vlak voor je vermoedelijke geboortedatum op te nemen. Die week kan je werkgever niet weigeren.

Wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Zwangerschapsmisselijkheid is, zoals de naam al aangeeft, misselijkheid tijdens de zwangerschap. Misselijkheid is voor vrouwen vaak een van de eerste tekenen dat ze zwanger zijn. De misselijkheid gaat soms ook gepaard met overgeven. De oorzaak van deze misselijkheid is nog niet bekend.

Hoeveel is een zwangerschapsuitkering?

De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.

Wat is Flexibiliseringsperiode zwangerschap?

Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.

Wat kost een zwangerschap de werkgever?

Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient).

Wie vertel je dat je zwanger bent?

Dit kunnen je ouders, broers en zussen en vrienden zijn. Wanneer het toch misgaat, is het een stuk minder lastig om dit te vertellen, want deze mensen zijn je dierbaar en ken je goed. Ook kunnen zij je steunen en er voor je zijn als je het moeilijk hebt.

Hoe lang mag je kolven op het werk?

Kolven of voeden mag zo vaak en zo lang als nodig is, met een maximale tijd van een kwart van je werkdag. Dus wie 8 uur werkt, mag maximaal 2 uur kolven per dag. De tijd waarin je kolft of voedt krijg je gewoon doorbetaald. De ruimte waarin je kolft moet geschikt zijn.

Gerelateerde berichten