Zijn COVID-19-vaccins veilig?

Zijn COVID-19-vaccins veilig?

Volledig antwoord bekijkenVaccins moeten veilig zijn, dat is een fundamentele voorwaarde voor elk vaccin om de EU-markt te worden toegelaten. Ook coronavaccins mogen pas verkocht en gebruikt worden als ze een handelsvergunning hebben gekregen, en daarvoor moeten ze aan de strenge eisen van de wetenschappelijke beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voldoen. Die eisen zijn gelijk voor alle vaccins die in de EU worden geproduceerd en gebruikt. Het EMA registreert alle meldingen van eventuele bijwerkingen na het gebruik van een vaccin, en publiceert daarover regelmatig veiligheidsupdates.

Kun je nog COVID-19 krijgen na vaccinatie?

Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.

Is het veilig verschillende vaccinaties in een paar maanden tijd te ontvangen?

Ja, je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.

Hoeveel mensen zijn genezen van COVID-19?

• Hoeveel mensen er genezen zijn van COVID-19 is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte.

Waar kan ik zien welk COVID-19-vaccin ik heb gekregen?

Als u een coronavaccinatie heeft gekregen kunt u op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin u heeft gekregen en wanneer. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs.

Is er een alternatief op een digitaal COVID-19-vaccinatiebewijs als ik geen smartphone heb?

Mensen die geen smartphone hebben, kunnen vanaf donderdag 1 juli ook hun vaccinatiebewijs printen via de website coronacheck.nl of bellen met telefoonnummer 0247-247247.

Kun je de QR-code van CoronaCheck printen?

Op coronacheck.nl kunnen mensen – eventueel met hulp van mensen om hen heen of de lokale bibliotheek– ook een papieren QR-code opvragen om te printen.

Waarom moet je je na een positieve zelftest alsnog bij de GGD laten testen op COVID-19?

Bij een positieve zelftest is het belangrijk om je bij de GGD te laten hertesten (een confirmatietest). Er is namelijk een (kleine) kans dat de uitslag vals positief is. Met een hertest bij de GGD wordt de uitslag in de meeste gevallen bevestigd. Met een bevestiging van de GGD kan het BCO (bron- en contactonderzoek) goed gestart worden en houdt het RIVM zicht op de verspreiding van het virus. Daarnaast zorgt een positieve test bij de GGD ervoor dat je na het krijgen van een herstelbewijs een coronatoegangsbewijs kunt krijgen of dat de geldigheidsduur hiervan langer wordt.

Related Posts